Мед Атлант

Франківська громада повинна повернути державі 282 млн грн

Івано-Франківська територіальна громада повинна повернути у державний бюджет 282 мільйони гривень.

Про це повідомила заступниця міського голови Вікторія Сусаніна, пише МІСТО з посиланням на Репортер.

Реверсна дотація в нас цього року 72 млн грн. Якщо ми будемо платити за різницю в тарифах, то від 21 жовтня 2021 року по 1 січня 2023 року маємо повернути 210 млн, – зазначила посадовиця.

За її словами, найбільш проблемною є освітня галузь. З 2021 року на 2022 перенесли 53 млн боргів по освіті, “через недосконалу формулу розрахунку субвенції”.

Так само, плануючи бюджет на 2022 рік, ми порахували, що матимемо 62 млн грн потреби. Але бюджетний рік відрізняється від навчального року, тому ця потреба збільшиться з 1 вересня. Все буде залежати від того, скільки дітей піде в перші класи, – додала заступниця мера.

Є ще заборгованість з харчування, але, за словами Сусаніної, в січні-лютому це виправлять.

Зокрема, через все це цьогоріч в бюджеті на освіту заклали найбільше грошей – майже 2 млрд грн. А також це пов’язано з енергоносіями, адже тепло, можна сказати, подорожчало вдвічі.

Крім того, стипендії учнів професійно-технічних училищ зросли в три рази. Якщо у 2021 році було 490 грн, то цього року 1250 грн:

І це мінімальна стипендія, не підвищена. А в нас є 4200 дітей. Тобто на ПТУ цьогоріч піде 208 млн, але цю цифру ми будемо коригувати в червні, коли закінчиться навчальний рік.

Також зросла вартість харчування – заклали ріст на 17-20%, а реально, зазначила посадовиця, буде десь на 30-35%.

Ніби й ненабагато – на 10-15 % – зросла зарплата. Але якщо брати надбавки та премії, то виходить досить солідна сума. Так і назбиралося 2 млрд. Це шалена цифра, але в інших містах так само освіта в структурі бюд­жету займає найбільшу частину, – підсумувала Вікторія Сусаніна.

Читайте також, Потрібно 80 тисяч в місяць: Людмила благає допомогти їй зберегти життя

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...