Мед Атлант

Обличчя Азовсталі: у Франківську родичі бійців полку “Азов” презентували фотовиставку. ФОТО. ВІДЕО

У середмісті Івано-Франківська дружини, сестри та матері бійців полку “Азов” презентували фотовиставку. В її експозиції — світлини, які захисники Маріуполя зробили у підземеллях “Азовсталі”, коли її штурмували війська РФ.

Про це Суспільному розповіла співорганізаторка заходу, сестра першого заступника командира полку “Азов” Сандра Кротевич.

З її слів, світлини поширюють саме на прохання бійців. Воїни хочуть, аби про них не забували та допомогли повернутися.

“Захисники “Азовсталі” тримали 86 днів оборону без постачання їжі, води, медикаментів і бойових комплектів. Вони не дали російським військам пройти на Західну Україну, захопити великі міста — Київ, Запоріжжя, Харків. Це — як нагадування суспільству про героїзм захисників Маріуполя і захисників “Азовсталі”, — каже Сандра Кротевич.

Юлія Михайленко показує фото свого чоловіка та його сестри. Зараз вони перебувають у російському полоні. Востаннє зв’язок із ними був ще 17 травня.

“Тоді він подзвонив і сказав, що треба виходити в полон і все. Тепер ми просто чекаємо. Сподіваємося на те, що їх звільнять. Я дуже надіюся, що найближчим часом буде обмін полоненими. Всі повинні пам’ятати та знати наших героїв. Особливо в тих містах, в яких є якийсь спокій. Бо люди живуть спокійно і вони не думають, що десь там відбувається таке”, — розповідає Юлія Михайленко.

Лілія Гуртовська також поділилася світлинами, які її чоловік Микола надіслав із підземелля “Азовсталі”. Жінка каже, зараз він перебуває у полоні. В останній розмові, пригадує Лілія, чоловік попросив його чекати.

“Ми маємо показати франківцям, що наші герої — вони зі сталі. Ми не маємо права їх забувати. Ми повинні боротися за них тут. Вони боролися за нас там ціною свого життя. І ми маємо повернути їх всіх додому живими та здоровими. Ми чекаємо їх вдома”, — каже Лілія Гуртовська.

Окрім фотографій, на виставці презентували скульптури, присвячені бійцям полку “Азов”, а також короткі розповіді під світлинами про кожного захисника.

Анастасія Чорна переїхала до Франківська з Херсонщини. Дівчина розповідає, що пережила обстріли та бомбардування. Фотографії з виставки нагадали їй про ті часи.

“Вдома я пережила відчуття болю та відчаю. Зараз тут все спокійно, все гаразд. Але ти заходиш в Інтернет, читаєш усі новини і це — страшно. А тепер я побачила ці світлини – це дуже жахливо”, — ділиться Анастасія Чорна.

Співорганізаторка заходу Сандра Кротевич розповідає, фотовиставку в Івано-Франківську експонуватимуть один день. Потім її презентуватимуть у Тернополі, Кам’янці-Подільському та Хмельницькому.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...