Мед Атлант

У Франківську медики та волонтери облаштовують мобільний стоматкабінет для військових на фронт

В Івано-Франківську медики та волонтери облаштовують мобільний стоматкабінет для військових на передову. Автомобіль купив лікар-стоматолог Василь Штурмак. Упродовж трьох тижнів він разом з волонтерами самотужки ремонтують та обладнують його.

Медик розповів Суспільному, що з таким проханням до нього звернуся командир однієї з військових частин.

З його слів, пересувний кабінет намагаються зробити максимально зручним. І щоб ним можна було проїхати всюди, куди потрібно, і працювати навіть у польових умовах.

У цьому кабінеті можна робити практично все: видалення зуба, прості хірургічні процедури, лікування гостро-больових захворювань — це пульпіти, періодонтит. Можна навіть протезування робити незначне. Цей кабінет може навіть у мирний час використовуватися без проблем, — каже Василь Штурмак.

Зремонтувати та перефарбувати автомобіль допомогли місцеві автомеханіки. Деяке стоматологічне обладнання Василь Штурмак закупив за благодійні пожертви, дещо йому надали знайомі медики. Як, наприклад, крісло для пацієнта.

За виготовлення меблів взявся іванофранківець Петро Дорошенко. Чоловік у своїй майстерні створює полички та тумби, на яких лікарі триматимуть медикаменти та інструменти для лікування зубів.

Ми практично вже все обладнали. Нам залишилося доробити лише одну поличку. До мене звернувся Василь, щоб допомогти зробити меблі. Ми з радістю приєдналися. Тому що це — найменше, що ми можемо зробити для наших військових зараз. Процес не складний, бо ми займаємося виготовленням меблів вже довший час. Ми знаємо, як швидко і якісно їх зробити, — каже Петро Дорошенко.

Перед тим, як відправити автомобіль на фронт, його ретельно перевірять на справність. Також, зі слів Василя Штурмака, мобільний стоматологічний кабінет завантажать усіма необхідними ліками та медичними виробами.

Ми повинні оснастити повністю автомобіль. Нас просили, щоб матеріалів вистачило хоча б пів року. Тобто він буде їхати на передову повністю завантажений, — каже Василь Штурмак.

Лікар розповідає, що потреба в таких автомобілях є. Адже військові з передової нечасто мають змогу приїхати в стаціонарний стоматологічний кабінет. Лікувати зуби їм доводиться в окопах. Тому волонтери не хочуть на цьому зупинятися. Вони планують й надалі займатися облаштуванням пересувних медичних кабінетів для бійців.
Відео тут https://youtu.be/UAmureDag2M.



Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...