Мед Атлант

Нацбанк дозволив українцям відкривати депозити із прив’язкою до курсу долара

З 21 жовтня Нацбанк надасть українцям можливість відкривати депозити із прив’язкою до курсу долара.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

«Національний банк у співпраці з банками з 21 жовтня запроваджує новий інструмент, який дозволить громадянам захистити свої гривневі заощадження від ризику курсових коливань, а НБУ – зберегти міжнародні резерви. Громадяни отримають можливість купувати долари США за офіційним курсом Національного банку з подальшим їхнім розміщенням на терміновий депозит у банку та обов’язковим зворотним продажем придбаної валюти після завершення строку депозиту за офіційним курсом на день проведення зворотної операції», – йдеться у повідомленні.

При цьому кількість депозитів, які зможе відкрити один громадянин, та сума коштів на них не обмежуватиметься. Процентна ставка встановлюватиметься відповідно до процентної політики банків, термін депозиту – від шести місяців із можливістю пролонгації, але без права дострокового розірвання.

За інформацією Нацбанку, такий інструмент створить для українців додаткову альтернативу придбанню готівкової іноземної валюти, що сприятиме зменшенню попиту на неї, стабілізації очікувань та зниженню тиску на курс у готівковому сегменті валютного ринку. Банки зможуть купувати валюту в НБУ на суму проведення таких депозитних операцій за офіційним курсом і надалі розміщуватимуть придбану валюту на окремому рахунку в українському центробанку.

Водночас, вони не зможуть використовувати ці кошти на інші цілі, крім її обов’язкового зворотного продажу Національному банку за актуальним офіційним курсом після закінчення терміну валютних депозитів. Для компенсації банкам витрат від проведення таких операцій Національний банк нараховуватиме відсотки на валютні залишки на відповідному окремому рахунку до НБУ з виплатою їх у гривні.

У НБУ зазначають, що нові депозити не матимуть негативного впливу на міжнародні резерви з огляду на те, що цей продукт передбачає зворотний продаж іноземної валюти.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...