Мед Атлант

На Прикарпатті вшанували 75-ту річницю операції «Захід»

21 жовтня в рамках вшанування 75-х роковин з часу проведення радянськими карально-репресивними органами операції «Захід», представники обласної держаної адміністрації у Меморіальному сквері Івано-Франківська поклали квіти до могили полеглих.

Як відомо, операція «Захід» – наймасовіша депортація, здійснена радянською владою в Західній Україні у 1947 році. Однією з її головних цілей було нейтралізувати діяльність Української повстанської армії та тих, хто їй допомагав. Весною 1947 року вийшов наказ міністерства держбезпеки (МДБ) УРСР із завданням «у найкоротші терміни ліквідувати бандитизм та національне підпілля на території західних областей України». Ініціатори операції вважали, що масова депортація ускладнить вербування нових членів ОУН, спонукатиме підпільників здаватися та викличе страх серед місцевих жителів. Під виселення підпадали всі повнолітні та неповнолітні члени сімей повстанців, засуджених, активних націоналістів, а також близькі родичі, що проживали разом з ними.

Тоді протягом доби було вивезено майже 78 тисяч українців до Казахстану та віддалених районів Сибіру. Всього в 1940-х і на початку 1950-х років із західної України насильно вивезли близько 203-х тисяч осіб.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...