Мед Атлант

У Франківському обласному перинатальному центрі кожна четверта дитина народжується передчасно

Кожне друге немовля, яке народжується в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі, потребує додаткової медичної допомоги. Кожне четверте — з’являється на світ передчасно.

Про це Суспільному розповіла завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених Ольга Садова.

У відділенні інтенсивної терапії перинатального центру наразі рятують 11 немовлят. Марічка є “довгожителькою” медустанови. В обласному перинатальному дівчинка — вже третій місяць. Хоч народитися, за прогнозами медиків, мала наприкінці листопада. Дитина з’явилася на світ на 26 тижні вагітності й важила понад 600 г.

“В мене води відійшли, відшарування плаценти і я народила її. Мені здається, це насамперед — стрес, що почалася війна. Переживала, близько до серця брала”, — розповідає мама Марічки Ірина Федорук.

Усіх передчасно народжених малят виходжують у реанімаційному відділенні, де все — у фіолетовому кольорі. Медики пояснюють, це — символічні барви таких діток.

“Зазвичай наша основна цільова група — це передчасно народжені дітки з масою тіла від 500 г і до 2 500 кг. Коли вони народжуються, ми повністю створюємо їм такі умови, які мали б бути в утробі. Основні критерії: тепло, темно, а також, щоб забезпечити усе необхідне функціонування органів і систем”, — пояснює завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених Ольга Садова.

Після реанімаційного відділення немовлят переводять у відділення постінтенсивного виходжування новонароджених.

Порятунок та виходжування кожної передчасно народженої дитини — індивідуальний, пояснює гендиректор перинатального. Вартість такого медичного процесу коливається від 30 до 100 тис. грн.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...