Мед Атлант

Як вберегти зір в умовах відключення електроенергії: поради НСЗУ

Національна служба здоров’я оприлюднила правила, які допоможуть українцям вберегти зір на тлі відключень електроенергії, обумовлених російськими обстрілами цивільної інфраструктури України.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці НСЗУ.

“Попри часті відключення світла українці продовжують працювати, навчатися, читати та активно проводити час. Однак при поганому освітлення наші очі напружуються, щоб розгледіти текст чи зображення тощо. Через це очі швидко втомлюються, і може відчуватися печіння або біль в очах, а іноді навіть і головний біль”, — йдеться у повідомленні.

Відтак НСЗУ закликає дотримуватись низки правил, які допоможуть вберегти гостроту зору.

  • При роботі з комп’ютером варто уникати цілковитої темряви. Світла від одного монітору недостатньо для очей, відтак у НСЗУ радять подбати про правильне альтернативне освітлення.
  • Слід обирати лампи й ліхтарі, що освітлюють кімнату рівномірним білим кольором. Це — найбільш комфортне світло для очей, оскільки імітує денне освітлення. У НСЗУ закликають подбати про те, щоб світло рівномірно заповнювало кімнату, а не було спрямоване лише в одну точку.
  • У жодному разі світло ліхтарів чи ламп не має сильно світити в очі. Це може негативно вплинути на зір, викликати додаткове навантаження та сльозотечу.
  • За можливості Національна служба здоров’я рекомендує замінити свічки на ліхтарі чи акумуляторні лампи, оскільки мерехтіння світла може викликати відчуття дискомфорту й втому очей, а також негативно позначається на нервовій системі.
  • Також варто уникати кольорового освітлення, зокрема синього освітлення (декоративних світильників, гірлянд тощо). Таке світло неприродне і небезпечне для здоров’я очей.
  • У разі появи симптомів синдрому сухого ока, у НСЗУ радять користуватися зволожувальними краплями.
  • Щогодини слід робити п’ятихвилинну перерву та відпочивати від гаджетів. У цей час корисно виконати вправи для очей (подивитися вгору, вниз, у різні сторони) та частіше дивитися вдалину — це допоможе очам розслабитися.
  • Якщо турбує зір, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. За необхідності він направить до офтальмолога.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...