Мед Атлант

На Франківщині планують створити консультаційні центри для родин військових

Консультаційні центри для забезпечення прав і свобод українських воїнів планують створити на Івано-Франківщині.

У них можна було б вирішити бюрократичні питання, з якими стикаються родичі військових, розповіла Суспільному уповноважена з прав захисників України Альона Вербицька.

Вона щодня отримує десятки звернень щодо пільг, інформації про полонених чи зниклих безвісти бійців. Альона Вербицька каже, усі відповіді надає особисто під час зустрічей з родичами військовослужбовців.

“Важливо, щоб людям не треба було їхати в Київ, щоб можна було звернутися в регіоні, в ідеалі — на рівні кожного району. Я розумію, як важко людині залишити роботу, дітей, господарство. Якщо ми говоримо про те, що годувальник зник безвісти, загинув або потрапив до полону, то все лягає на плечі дружини чи батьків”, — каже Альона Вербицька.

Питання, які турбують родичів військових, різні, розповідає голова обласної спілки загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО Степан Чомко. Та відповіді на більшість з них отримати в області майже неможливо.

“Основні питання: зниклі безвісти, де взяти документи. Також є проблема із вдовами, які розлучилися. В них залишилися діти. Ми допомагаємо навіть тим, які не мають жодних документів. Наразі їх найбільше цікавить, де вони можуть взяти інформацію, до кого звертатися”, — розповідає Степан Чомко.


“Вони — в полоні, чекайте на обмін”, — такі слова Ірина та Зоряна чують впродовж семи місяців. Востаннє матері спілкувалися із синами 17 травня, коли ті виходили з “Азовсталі”. Відтоді інформації про перебування їхніх дітей жінки не мають.


“Як нам розповідають командири, які вже вийшли, їх можуть за тиждень перевозити по 3-4 рази в інші табори, в інші СІЗО”, — каже мати військовополоненого Ірина.


“Ми не знаємо, чи вони в Росії, чи вони в “ДНР” — ми нічого не знаємо вже сім місяців”, — продовжує мати військовополоненого Зоряна.

Також від військових, які повернулися з російського полону, Ірина та Зоряна дізналися, в яких умовах щоденно перебувають сини.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...