Мед Атлант

Риносинусит – хвороба, яка може зачепити кожного

Отоларинголог, або більш знаний в народі ЛОР, займається лікуванням хвороб вуха, горла та носа. Тому чи не він спілкується з пацієнтами під час кожного гострого респіраторного захворювання.

Пацієнти є завжди. Хоч і літня пора має свої нюанси через купання в річці чи пірнання в море та відповідні закладення, проте серед усіх пір року осінь все ж бере верх. Особливо, якщо мова йде про риносинусит, – каже отоларинголог Лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант» Наталія Волошкевич.

Риносинусит – дуже поширене захворювання. В народі вона більш відома, як гайморит. Хоча тут проблема не лише в одній Гайморовій пазусі. Він є гострий або хронічний. Гострі риносинусити бувають вірусні, пост вірусні та бактеріальні або ж гнійні.

Вони виникають здебільшого внаслідок гострих респіраторних вірусних захворювань. Тобто перші ГРЗ це є свого роду так само риносинусит, але вірусного походження. Він не має особливого лікування. В перші дні для лікування призначають такі елементарні речі, як промивання носа чи симптоматичні засоби. Все тому, що ще немає чіткого поняття, яким вірусом захворіла людина, бо вірусів є дуже багато. Тому оці 3-5 днів воно проходить, як звичайне ГРЗ і, в більшості випадків, за цей час люди одужують самостійно завдяки хорошому імунітету, – додає лікарка.

Все це при умові, якщо немає жодних анатомічних особливостей – скривлена носова перегородка або утворення в носі, які не дозволяють виходити патологічному слизу.

Якщо вчасно не звернутися до лікаря, то наслідки у хвороби можуть бути дуже серйозні. Найгірше з них – внутрішньочерепне ускладнення, оскільки пазухи носа на пряму пов’язані з головним мозком. На щастя, до такого доходить не часто, адже пацієнти вчасно звертаються за допомогою.

Тому, якщо людина бачить, що після симптоматичного лікування їй не стає краще і стан навіть може погіршуватися, то потрібно звернутися до спеціаліста, адже після такого періоду само по собі воно вже не пройде. В час ускладнення в людини додатково може спостерігатися підвищена температура, головний біль, збільшені виділення або зміна їх характеру. Якщо виділень немає взагалі, то в носі можуть розвиватися бактерії, оскільки немає відтоку рідини. Утворюється бактеріальний риносинусит, який потребує лікування антибіотиками.

Риносинусит виявляють безпосередньо на огляді в отоларинголога. Лікар заглядає людині за допомогою інструментів у ніс – проводиться первинний огляд. Зараз також є спеціальна техніка, за допомогою якої, при потребі, ендоскопом ніс можуть оглянути у всіх його закутках. Це може бути дещо неприємно, але зовсім не боляче та не потребує жодної підготовки.

В нас в клініці на місці є спеціальний сучасний та новий ендоскоп. Тому якщо людині після звичайного огляду потрібно пройти більш детальне обстеження, то ми робимо все на місці. Також при потребі ми можемо провести одразу промивання носа та його пазух, щоб забрати увесь слиз. При ускладненому гнійному риносинуситі ми також робимо пункцію, щоб забрати накопичений вміст. Проте і цей метод використовується все рідше, адже люди звертаються на більш ранніх стадіях, коли можна більш детально вивчити проблему та допомогти їй.

Люди часто думають, що гайморит (риносинусит) видно лише на рентгені. Це не так. Зараз цей метод відходить на другий план і для виявлення хвороби пацієнту не потрібно проходити зайве опромінення та витрачати додаткові кошти.

Лікування риносинуситу залежить від виду та стадії хвороби. Не кожен його вид потребує антибіотиків, тому не варто займатися самолікуванням та шкодити своєму організму. Антибіотики використовуються лише за показами, тому не потрібно приймати їх самотужки, адже організм може після цього не сприймати інші ліки. Таким чином ви ускладните лікування та підбір ліків, які можуть допомогти.

Риносинусит це не страшна проблема, проте все ж потребу свого своєчасного та специфічного лікування, – підсумувала Наталія Волошкевич.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

+38 (095) 00 38 452

+38 (095) 00 38 453

+38 (097) 41 13 133

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...