Мед Атлант

Випадіння волосся – не вирок: коли варто звернутися до трихолога

Чи не кожна людина хоча б раз в житті скаржилась на випадіння волосся. В когось ця проблема проходить, а хтось старається приховувати її протягом багатьох років.

Про те, чому ж випадає волосся та як з цим боротися розповіла лікар трихолог Лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант» Світлана Череп’юк.

Лікар трихолог, переважно є лікарем дерматологом чи лікарем іншої спеціальності. Проте в будь-якому випадку це людина з вищою медичною освітою. Є ще трихолог-технолог, який її не має і займається лише доглядом, але не працює з захворюваннями волосся та шкіри голови, внутрішнім станом, не має права призначати обстеження, лікування та препарати, – каже Світлана Череп’юк.

Трихолог знає все про волосся та шкіру голови, які мають свої особливі захворювання. Переважно всі люди, які звертаються до цього спеціаліста, скаржаться на випадіння або порідіння волосся. Вже далі лікар більш детально вивчає, чи це наслідок стресу, сезонне, рубцеве, генетичне або ж гормональне випадіння.

Дуже рідко, проте все ж в пацієнтів бувають скарги на незрозумілі відчуття шкіри голови – поколювання, пощипування, відчуття мурашок чи пекучість. Також може бути поява прищів,  гноячків або шишок на голові.

Зазвичай люди помічаючи випадіння волосся самотужки йдуть в аптеку та купують різні шампуні чи вітаміни. Це може допомогти, проте дуже не часто. Переважно це буде лише зайвим витрачанням часу та коштів. Якщо ж людині пощастило і це було випадіння сезонне або на фоні стресу, то воно їй допоможе. Але якщо почалося андрогенетичне випадіння, яке може бути й у 20 і в 30 років, то тут потрібна допомога лікаря. Молоді хлопці тепер почали помічати ознаки такого випадіння на ранніх стадіях, що дозволяє зберегти їм густину, – каже спеціаліст.

Гормональне випадіння часто запускається після вагітності. Жінки думають, що це пройде, а час втрачається і втрачається густина. Потім потрібно вже багато часу, щоб спробувати її повернути.

Одним зі складних видів є рубцеве випадіння волосся, яке вимагає швидкого реагування, оскільки можуть статися незворотні зміни і шансів щось виправити буде фактично обмаль. На місці фолікули може зробитися рубчик, а вже з нього не можна простимулювати ріст волосся. Такому виду випадіння можуть передувати такі неприємні відчуття, як поколювання чи пощипування, чи болючість шкіри голови.

Випадіння волосся також може свідчити про різні захворювання. Тут все залежно від того, скільки часу воно випадає та з якою інтенсивністю. В кожної людини на голові завжди є 15-20 відсотків волосся, яке вже віджило свій цикл росту. Тобто та волосина повинна випасти. А на її місці виросте нова. В кожному фолікулі є волосини в різних фазах росту. Якби все волосся було в одній фазі, то людина просто в один момент могла б залишитись лисою. В організмі все продумано.

Якщо ж волосся впадає більше норми, то на це його провокують певні чинники, які лікар допоможе визначити, щоб їх забрати та відростити волосся.

Волосся може випадати від прийому різних ліків. Найчастіше такі випадки бувають з контрацептивами або сильнішими антидепресантами, які призначають невропатологи чи психіатри. Така ж ситуація може бути після загального наркозу.

Наше тіло завжди є нашим помічником. До прикладу нещодавно до мене звернулася молода жінка з сильним випадінням волосся. Завдяки тому, що її волосся так випадало і ми скерували її на обстеження, вдалося виявити в неї рак щитовидної залози на дуже-дуже початковій стадії, що посприяло її лікуванню, – розповідає трихолог.

Різні косметичні процедури, до прикладу кератин, також можуть провокувати випадіння. В людей різні типи волосся, тому не кожна волосина спроможна це витримати. Комусь процедура дасть класний ефект і на довгий час, а в когось до хімічного впливу додасться нестача вітамінів чи інші фактори, які ще більше пошкодять волосину. Варто зауважити, що це не відновлююча, а лише маскуюча процедура. Відновлюючими процедурами для волосся займається лікар трихолог-технолог.

Чинників для випадіння може бути дуже багато. Якщо волосся випадає до місяця – спостерігайте. Якщо ж випадіння триває протягом 2-3 місяців і більше – потрібно звернутися до лікаря.

Огляд в лікаря трихолога є безболісним. В ідеалі краще прийти з головою, яку ви мили 1-2 дні тому. Не потрібно не мити голову тиждень. Не можна приходити на огляд зі свіжопофарбованою головою, оскільки шкіра буде зафарбована і важко буде щось розгледіти. Після фарбування варто зачекати хоча б тиждень, щоб гарно вимити фарбу зі шкіри.

Потім лікар розпитує скарги, з якими звернулася людина та проводить огляд.

Щоб не погіршити свій стан лікарі радять не втрачати час. Для початку варто прослідкувати час та кількість випадіння волосся. Часто люд частіше звертаються до аптек, друзів та інтернету, але так і не відвідують лікаря в цей час втрачаючи густину, час та кошти.

Люди часто думають, що шампуні можуть повпливати на випадіння. Це не так. Шампуні миють голову, можуть бути кращі чи гірші, але від випадіння вони вас не врятують. Краще всі кошти, які ви витратите на шампуні направити на обстеження свого організму та його відновлення, – підсумувала лікарка.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

+38 (095) 00 38 452

+38 (095) 00 38 453

+38 (097) 41 13 133

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...