Мед Атлант

Обвинувачений у держзраді Руслан Коцаба виїхав з України зі статусом політичного біженця

Обвинувачений у державній зраді іванофранківець Руслан Коцаба виїхав з України зі статусом політичного біженця.

Про це 22 лютого 2023 року повідомила його адвокатка Світлана Новицька під час судового засідання у Коломийському міськрайонному суді, повідомляє кореспондентка Суспільного з місяці події.

Обвинувачений у державній зраді Руслан Коцаба на судове засідання не з’явився. Прокурор Олексій Безрукий наполягав на тому, щоб оголосити Руслана Коцабу в розшук.

“Те, що Коцаба пише, що він робить заяви, що він — у США, можливо, чи у Росії, ми не можемо знати. В нас кримінально-процесуальним кодексом передбачений перелік органів, які забезпечують відеозв’язок. Ми погодили одним із районних судів Києва. Проте Коцаба на судові засідання не з’являється. Тому вважаю, що необхідно розв’язувати питання щодо розшуку обвинуваченого”, — каже Олексій Безрукий.

Адвокатка підсудного Світлана Новицька каже, що Руслан Коцаба перебуває у США під захистом департаменту безпеки як політичний біженець.

“Мій клієнт визнаний політичним біженцем. Я зверталася до Управління Верховного комісара ООН з прав людини, оскільки моєму клієнту погрожували фізичною розправою. За допомогою цієї організації мій клієнт покинув межі України. Він отримав статус біженця, паспорт і документи. Тепер департамент безпеки США опікується його безпекою”, — розповідає адвокатка.

Світлана Новицька каже, що поспілкуватися із судом в режимі відеоконференції Руслан Коцаба міг тільки у консульстві України в Нью-Йорку. Однак воно не отримало на це дозвіл від Міністерства закордонних справ України. Такий дозвіл, за словами адвокатки, відомство надає після звернення голови суду.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...