Мед Атлант

На Івано-Франківщині понад 330 тисяч людей у березні отримають проіндексовані пенсії

На Івано-Франківщині понад 330 тисяч людей у березні отримають проіндексовані пенсії.

Про це Суспільному повідомив заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду в області Роман Берчак.

З його слів, індексація відбудеться в три етапи. З березня підвищені виплати отримуватимуть пенсіонери, які не працюють, з квітня — ті, хто працює й отримує пенсію, а з липня — держслужбовці.

Індексація пенсій відбувається автоматично. Документи з оновленими даними підготовлені, тож усім пенсіонерам вчасно нарахують збільшені виплати, каже Роман Берчак.

“Хочу одразу звернутися до пенсіонерів, щоб вони не множили загальну суму своєї пенсійної виплати на коефіцієнт 1,197. Тому що підвищується не загальна сума пенсійної виплати, а тільки основний розмір пенсії. І то тільки ті пенсії, в яких базовий розмір заробітної плати є меншим ніж той, ніж у розрахунку”, — каже Роман Берчак.

Проіндексують пенсії для військовослужбовців, строковиків, чорнобильців з інвалідністю, держслужбовців та науковців, розповідає заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду в області. Однак збільшення виплат для непрацюючих та тих, хто продовжує ходити на роботу, вираховуватиметься за різними формулами.

“Постановою також передбачено перерахунок пенсій з 1 квітня, як і кожного року, без додаткового звернення пенсіонерів. Буде перерахунок пенсій з урахуванням стажу. Якщо станом на 28 лютого людина має 24 місяці стажу, автоматично робиться переплата. Якщо вигідно, робиться перерахунок заробітної плати й страхового стажу, якщо невигідно брати заробітну плату, то дораховується страховий стаж й збільшується на 2% коефіцієнт страхового стажу”, — пояснює Роман Берчак.

За словами Романа Берчака, мінімальне підвищення пенсії з березня 2023 року становить 100 грн, максимальне — 1,5 тис. грн.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...