Мед Атлант

Пільги військовослужбовців щодо кредитних зобов’язань

Останнім часом все частіше можна побачити рекламу про легке отримання кредитів готівкою. І коли не вистачає коштів, ми згадуємо про оголошення і біжимо по гроші. Отримавши кредит, ми купляємо омріяні речі, щомісяця повертаємо необхідний платіж.

Та війна змушує нас забути про оплату кредиту, згодом особу мобілізовують, вона вступає до лав Збройних сил України,  і несподіваний телефонний дзвінок чи повідомлення, нагадує про кредитні зобов’язання та штрафні санкції за їх невиконання.

Консультацію підготувала Мар’яна Федорак, начальник відділу безоплатної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

У такому випадку військовослужбовцю слід знати, що відповідно до п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову, а військовослужбовцям під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, – штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

Чи поширюється дана норма закону на всі кредитні зобов’язання? Ні ця норма не поширюється на  кредитні договори  щодо придбання майна, яке віднесено чи буде віднесено до об’єктів житлового фонду (житлового будинку, квартири, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єкта незавершеного житлового будівництва, майнових прав на них), та/або автомобіля.

Що потрібно зробити,  щоб отримати звільнення від сплати відсотків за користування кредитом та звільнення від сплати штрафів, пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту.

Крок 1. Звернутися до банку із письмовою заявою про отримання довідки із сумою залишку заборгованості по тілу кредиту, а також процентах, комісіях, штрафах тощо.

Крок 2. Після отримання інформації по вашому кредитному договору звернутися із заявою до банку (фінансової установи) про звільнення від сплати процентів, комісій, штрафів по кредиту додавши до заяви документи що підтверджують Ваш статус військовослужбовця (копія військового квитка, довідка про призов військовозобов’язаного на військову службу, видана військовим комісаріатом або військовою частиною; витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною). Банк має протягом 30 днів розглянути заяву та повідомити Вас про прийняте рішення.

Крок 3. У разі незадоволення банком (фінансовою установою) зазначених у заяві вимог – звернутись до Національного банку України зі скаргою на дії банку. Контакти для подання письмових звернень громадян: вул. Інститутська, 11-б, м. Київ, 01601 (тел. 0 800 505 240.)

Крок 4. У разі незадоволення або часткового незадоволення банком зазначених у заяві вимог – звернутись до суду з позовом до банку.

Важливо! У період дії воєнного стану та протягом 90 днів від дня його припинення кредитори не мають права вимагати повернення кредитних коштів від:

а) військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які проходять військову службу на території України;

б) військовослужбовців, які стали особами з інвалідністю внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням військової служби, чи внаслідок захворювання після звільнення їх з військової служби, пов’язаного з проходженням військової служби;

в) членів сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти;

г) осіб, які перебувають у полоні, особи, з якими втрачено зв’язок, особи, зниклі безвісти.

Тому, не забудьте,  повідомити свого кредитора, що Ви належите до однієї із вищезазначених категорій населення, щоб не опинитися в неприємній ситуації.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...