Мед Атлант

У Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили “Великодню виставку”. ФОТО

У Музеї мистецтв Прикарпаття, що в Івано-Франківську, відкрили “Великодню виставку”. В експозиції — ікони, вітражі, писанки, картини в техніках олійного живопису, графіки, енкаустики. Окрім того, є роботи з дерева, соломки та берести.

Про це Суспільному розповів директор музею Василь Романець.

У “Великодній виставці” беруть участь понад 30 прикарпатських митців. Кожен із них презентував по дві або три свої роботи.

“Ми відкриваємо виставку, присвячену Великодню. Це свідчить про те, що ми продовжуємо працювати, що ми — сильний народ і ми стверджуємо свою автентичність”,— каже директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець.

Митець Валерій Дувірак представив диптих, який виконав у техніці, запозиченій з іконопису та з будівництва іконостасів в сакральних спорудах.

Дмитро Сивак виставив різьблені з дерева паски й таріль. Чоловік розповідає, що ідея створити такі скриньки виникла в нього у 2000 році. Тоді вирішив вирізьбити пасочки, які випікала його бабуся.

“У нас – багатодітна сім’я. Нас восьмеро було, і бабуся нам пекла такі пасочки — від малого до великого. Оскільки я був старший, то в мене була більша пасочка, а в менших — менші. Я створив п’ять пасочок, дві з них – вже у США, в штаті Аризона, а три залишив собі, бо розлучатися з ними не хочу”, — каже Дмитро Сивак.

Ще один учасник “Великодньої виставки”, художник Микола Качур представив дві свої роботи — картину “Відродження”, яку в стилі кубізму намалював цьогоріч, та полотно “Блекаут”, над яким працював у 2022 році під час вимкнень електропостачання.

“Робота “Відродження” виконана у синьо-блакитних тонах, що символізує відродження нації, церкви, релігії. Тут все можна прочитати. Другу картину написав, коли був блекаут. Найголовніше, що я хотів передати — колоритне світло свічки”, — говорить Качур.

“Великодню виставку” експонуватимуть в Музеї мистецтв Прикарпаття впродовж трьох тижнів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...