Мед Атлант

У Франківську презентували стратегію розвитку міста до 2030 року

Яким буде Івано-Франківськ у 2030-му році, про це говорили під час дискусійної зустрічі за участю активістів, організацій та фахівців Департаменту інфраструктури та житлово-комунальної політики.

Старт ще однієї дискусії щодо Стратегії розвитку Івано-Франківська у частині інфраструктури, мобільності і транспорту, йдеться на сайті міського голови.

«Загалом розглядається транспорт як поєднання декількох складових. Це є пішохідні переміщення по місту, це є громадський транспорт, велосипедний транспорт, системи паркування, і взагалі це індивідуальний транспорт. А загалом – це дорожня інфраструктура, схема організації дорожнього руху, керування світлофорне і багато інших складових, які ми бачимо щодня на наших вулицях. І в кожному з цих напрямів обговорюються певні ідеї, пропонується якийсь план дій, який повинен бути впроваджений впродовж 10-ти років. І ці інструменти мали б бути тим наявним рішенням проблем, які є в нас сьогодні», – розповідає заступник директора Департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Назарій Рогів.

До дискусій залучили мешканців міста, архітекторів та активістів, які хочуть покращити Івано-Франківськ. Найважливіше, каже головний комунальник міста Михайло Смушак, дослухатися до думки кожного і спланувати роботу з розвитку міста так, щоби досягти максимально позитивного результату.

«Дуже важливо на старті визначити правильний шлях, тому що відносно того, яким шляхом підемо, буде залежати життя наше, життя наших дітей і наступних поколінь. І знову ж таки, якщо ми визначимо правильний пріоритет, то це може забезпечити розвиток громади загалом, а якщо ми будемо допускати помилки, то ми втратимо час, ми втратимо можливості, і загалом ми не будемо на тому рівні там, де ми хочемо бути», – пояснює заступник міського голови, директор Департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Михайло Смушак.

Війна внесла корективи і ми маємо багато змін, розповідає міський голова Руслан Марцінків.

За його словами, Івано-Франківська громада в шість з половиною разів стала більшою, ніж три роки тому. Поповнилася майже 19 тисячами жителів, які вимушено переїхали до нашого міста. Також Івано-Франківськ поповнився великою кількістю нових доріг.

«В нас було 292 кілометри доріг, а зразу з’явилось 800 кілометрів доріг. У нас була транспортна мережа одна, вона зросла в рази. Це впливає на мережу, на той чи інший напрямок. Також впливає те, що місто розбудовується, воно розбудовується в мікрорайонах, у приміських селах. Збільшується багатоквартирна забудова, збільшуються потреби в нових маршрутах, в нових напрямках, в розвитку різного виду транспорту, перехід з приватного транспорту на комунальний. Перехід на більш сучасний автотранспорт, типу дуобуси, які ми планували закупити ще до війни. І зараз ми розуміємо, що треба буде реалізовувати цей проект для того, щоби Івано-Франківськ був екологічно чистим і це є новітні вимоги», – розповідає Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Під час дискусійних розмов кожен мав нагоду висловити своє бачення стратегії розвитку міста. Архітекторка Іра Чолій каже, хоче бачити більше зелених зон та публічного простору.

«Я дуже тішуся, що відбуваються такі рухи в нашому місті і створюється стратегія розвитку нашого міста. Я як корінна франківчанка, мені хочеться, щоби більше було зелених зон, щоби наше місто було безпечним для наших дітей. Екологія – дуже важливо, це і збільшення еко-просторів, збільшення озеленення», – ділиться своїми думками архітекторка та дизайнерка інтер’єрів Іра Чолій.

Обговорення стратегії розвитку Івано-Франківська розпочали з комунальної сфери, а саме мобільності та транспорту. Наступні дискусії щодо розвитку міста будуть на теми культури, бізнесу, громадськості та інших сфер життєдіяльності нашої громади.

«Для мене самого буде цікаво, цей зріз, який ми сформуємо, такий перелік. У медиків це що називається діагноз, а ми сформуємо такий експертний висновок, що станом на сьогодні вже можна покращити, що можна покращити тільки по закінченню воєнного стану, а що взагалі можна покращити, якщо це закласти, закласти до розвитку і до стратегії. І отой план дій по його реалізації – це буде найцікавіше. Тому що це може дати відповідь на питання: «А який би Франківськ міг бути і що для цього треба зробити?», – резюмує керівник ГО «Агенція відновлення та розвитку» Олександр Солонтай.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...