Мед Атлант

Майже 2 400 писанок прикрасять “стометрівку” Івано-Франківська

Дерева на початку “стометрівки” у Франківську стануть великодніми, їх прикрасять писанками. Розвішувати писанки почнуть опівдні 13 квітня.

Про це Суспільному розповіла директорка департаменту культури міськради Надія Загурська.

2 300 писанок виготовили працівники культури, ще понад 80 додали освітяни, каже очільниця департаменту. З її слів, дерева на пішохідній частині вулиці Незалежності оздоблюють четвертий рік поспіль. Цьогоріч їх прикрашатимуть на початку “стометрівки”, з боку Вічевого майдану.

“Писанки дуже різні, — розповідає Надія Загурська. — Розписували й справжні видуті яйця, і дерев’яні, й вирізали з пінопласту, замовляли заготовки й розмальовували. Хтось бісером обкладав, хтось малював фарбами, хтось покривав лаком. Оздоблювали й стрічечками, й блискітками. Є й традиційний розпис, наприклад, в гуцульському стилі”.

Писанки почали виготовляти з кінця січня 2023. Приєдналися до їхнього створення і села Івано-Франківської громади, й учасники майстер-класів, які провели в кожній бібліотеці та народному домі.

“Цього року дуже багато долучилося переселенців, — каже керівниця департаменту культури. – Наприклад, у центрі “Я – Маріуполь” проводилося багато майстер-класів: і оформлення великодньої атрибутики, і розпису писанок”.

Крім писанкових дерев, центр міста прикрасять жовто-синіми прапорцями. Їх також 13 квітня вивісять на вулиці Дмитра Вітовського.

“Це додає настрою нам усім, бо зараз – важкий час, і отака атрибутика додає святкової атмосфери та віри”, – каже Надія Загурська.

На площі Міцкевича традиційно розмістили “промені перемоги”, які цьогоріч повністю оновили. На Вічевому майдані встановили “ангелів перемоги”. Обидві інсталяції виготовили у Центрі сучасного мистецтва. А на вулиці Лесі Українки освітяни міста облаштували фотозони.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...