Мед Атлант

Франківці можуть докупити стаж до пенсії: як це зробити

В Державній податковій службі Івано-Франківській області зазначили, що стаж до пенсії можна докупити. Право на призначення пенсії за віком мають особи, які офіційно працювали та отримували легальну заробітну плату, а ще підприємці, які самостійно сплачували за себе ЄСВ.

Якщо “майбутній пенсіонер” не працював певний час то такий у страховий стаж не зараховують і ті кому стажу не вистачає можуть його докупити, уклавши договір добровільної участі в загально обов’язковому державному соціальному страхуванні.

Майя Лоїв начальник відділу єдиного внеску управління оподаткування фізичних осіб ДПС в Івано-Франківській області повідомляє, що вже є два договори добровільної участі. Зокрема, це договір про одноразову сплату та договір на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Договір про одноразову сплату: Подається заявка. З моменту укладання договору платник докупляє страховий стаж за період в якому він не був застрахованою особою, сплачує суму з коефіцієнтом 2. Протягом 10 днів у нього вже буде страховий стаж, згідно з яким він може звернутися для призначення пенсії.

Якщо укласти договір добровільної участі строком не менше на рік, то щомісячна сума єдиного внеску, яку необхідно буде сплачувати становитиме 1474 гривні.  Право на добровільну сплату єдиного внеску мають особи, які досягли 16 років і не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями та не належать до платників єдиного внеску. Також сюди відносять членів особистого селянського господарства.

Як докупити страховий стаж: Необхідно звернутися в контролюючи орган по місці реєстрації, подати пакет документів(заява вставної форми, копія паспорта коду, індифікаційні дані та довідки ОК5).

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...