Мед Атлант

Зеленський нагородив піхотинців: двом присвоєно звання Героя України

У День піхоти України президент Володимир Зеленський вручив піхотинцям державні нагороди та присвоїв почесні відзнаки, зокрема звання Героя України присвоєно Сергію Сірченку та Валерію Глєбову (посмертно).

Про це повідомили на сайті президента

Урочиста церемонія відбулася в Маріїнському палаці в Києві.

Зеленський зазначив, що світові не просто позбуватись багатолітніх ілюзій про нібито нездоланну Росію, але українські воїни, зокрема піхотинці, долають це начебто непереможне зло, і своєю стійкістю та сміливістю змінюють історію, об’єднуючи світ довкола України.

“Зараз Україна значно міцніша, ніж торік чи в будь-який інший рік цієї війни за свободу і незалежність нашої держави. Ба більше – зараз Україна міцніша, ніж в будь-який інший час протистояння із цією імперією. Наш час – це час для перемоги!” – наголосив президент.

Він також вручив державні нагороди. Зокрема, найвище звання Герой України з врученням ордена “Золота зірка” присвоєно командиру 56-ї окремої механізованої бригади полковнику Сергію Сірченку.

Полковник брав участь у заходах зі стримування збройної агресії в Луганській та Донецькій областях з 2014 по 2018 роки. У день повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого організував ефективну розвідку, що дозволило забезпечити надійну оборону в зоні відповідальності бригади. Виконував низку бойових завдань у Запорізькій області, на Донеччині, зокрема у Вугледарі, Бахмуті та Бахмутському районі.

Також Зеленський передав “Золоту зірку” донці командира мотопіхотної роти капітана Валерія Глєбова, якого удостоєно звання Героя України посмертно.

Валерій Глєбов був учасником АТО та ООС з 2015 по 2021 роки. Особисті та професійні якості командира дозволяли його підрозділу утримувати ділянку фронту на Ізюмському напрямку, а також проводити наступальні дії. Згодом його підрозділ вдало організував оборону на Бахмутському векторі. Капітан загинув наприкінці листопада 2022 року в м. Бахмут, де під час мінометного обстрілу отримав поранення, несумісні з життям.

Відповідні укази про присвоєння звання Героя України Сірченку й Глєбову опубліковані на сайті президента.

Нагороди з рук президента також отримали ще 14 військовослужбовців – бійці були відзначені орденами Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, “За мужність” ІІ та ІІІ ступеня, Данила Галицького, медалями “За військову службу Україні” і “Захиснику Вітчизни”.

Крім того, почесну відзнаку “За мужність та відвагу” отримали три військові частини Сухопутних військ ЗСУ: 10-та окрема гірсько-штурмова бригада “Едельвейс”, 14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого та 56-та окрема мотопіхотна Маріупольська бригада. Зеленський вручив командирам військових частин стрічку до їхніх бойових прапорів. У відповідь командир 10-ї ОГШБ подарував президентові шеврон і планкетку його бригади.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...