Мед Атлант

В Івано-Франківську навчають тактичної медицини у симуляційному навчальному центрі

При Івано-Франківському обласному центрі екстреної медицини та медицини катастроф створили симуляційний навчальний центр, в якому навчають тактичної медицини. Протягом двох місяців навчання пройшли майже 500 медпрацівників з усієї України, також підготували пів сотні інструкторів.

Про це розповів Суспільному генеральний директор закладу Мирон Матейко.

Софія Кантимир навчалася надавати допомогу при відкритому пневмотораксі, наскрізній рані ноги та рані шиї.

“Фізично — евакуація. Коли ти маєш тягнути когось на собі — це дуже важко. А так, треба просто мати холодний розум і розуміти, що ти робиш”, — каже Софія Кантимир.

Лікарка виїзної бригади екстреної медичної допомоги Тетяна Сіянчук зараз працює інструкторкою навчань з тактичної медицини. Це — допомога лікарів в умовах бойових дій. Жінка каже: навчають колег розрізняти зони за рівнем небезпеки: під вогнем, червона — перша черга на евакуацію, жовта.

“Ми — медики. Ми працюємо щодня в екстремальних умовах. Тут — особливо, тому що є велика кількість травм різної важкості й треба зорієнтуватися, кому насамперед надати допомогу й кого першочергово евакуювати — оце має значення”, — розповідає Тетяна Сіянчук.

За словами фельдшера медицини невідкладних станів Олега Водославського, за сценарієм, частина людей імітує травми, інша — має встановити за симптомами діагноз і надати правильну допомогу. Після цього доправити “хворого” до найближчого медзакладу.

“Ми зобов’язані цього навчатися, тому що механізм травм на полі бою відрізняється від цивільного середовища. Безперечно, якщо йде мова про ДТП — це високоенергетична травма, з якою ми вміємо працювати. Вибухова хвиля також є високоенергетичною травмою, тому що входить елемент падіння з висоти, удар об землю, авто, стіну. Тільки доходять ще моменти: опіки, уламки й самого механізму вибухової хвилі. Знаючи, з чим боремося, ми даємо людям шанс на життя”, — пояснює Олег Водославський.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...