Мед Атлант

На Франківщині місцеві жителі власним коштом ремонтують 278-річну церкву

Жителі села Цінева Дубівської територіальної громади, що на Івано-Франківщині, власним коштом ремонтують 278-річну церкву св. Архистратига Михаїла. Відновлювальні роботи тривають чотири роки. На них витратили понад 4 млн грн.

Про це Суспільному розповів виконувач обов’язків керівника ремонтно-відновлювальних робіт Олег Олексин.

З його слів, зараз “обшивають” фасад дошками й перекривають дах.

“Доводиться все міняти. Дахи були “завалені”, всередину вода потрапляла. Через це все гнило. Зараз ми робимо три сторони. Я думаю, через місяць перейдемо до передньої західної сторони. І як обіцяють наші майстри, до середини вересня мали б закінчити ці роботи”, — каже Олег Олексин.

З його слів, люди вирішили відремонтувати храм після того, як він почав хилитися на один бік. Майстри з’ясували, що фундамент церкви просів на 18 см. Ремонтно-відновлювальні роботи розпочали із заміни підвалин. Потім храм майже повністю розібрали. Замінили пошкоджені дерев’яні бруси, перекрили дах, поставили пластикові вікна.

“Зараз ще вирішуємо, чи будемо стіни обшивати якоюсь дошкою, чи шліфувати все. Збиратимемося громадою й вирішуватимемо. Також хочемо відновити на хорах поруччя, зробити такі, як були раніше. Зробити сходи нові, щоб зручно було сходити. На зиму плануємо зробити ще “теплу підлогу”, — говорить Олег Олексин.

Ремонт власним коштом

Відремонтувати храм власними силами однією з перших запропонувала місцева жителька та краєзнавиця Любомира Василечко. Жінка каже: громада її підтримала.

“Всі казали: “Я там хрестила дітей” або “Я там шлюб брала”. Ну як не реставрувати ту пам’ятку?” — каже Любомира Василечко.

Перші майстри, яких запросили до села, відмовилися робити ремонт, розповідає одна з ініціаторок відновлення святині Надія Бардяк. Зараз роботи затягуються через брак грошей.

З її слів, із січня 2023 року громада зібрала вже 200 тис. грн, на які закупили бляху для покрівельних робіт та мідь. У вересні планують закінчити ремонт зовні.

“Зі східної сторони вже все оновлене. Тепер залишається нам передній фасад зробити. Хрест — виготовлений, мідь на маленьку баню — куплена. Все поетапно”, — каже Надія Бардяк.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...