Мед Атлант

У Калуській громаді батьки учнів Ріп’янського ліцею просять повернути 10-11 класи

Батьки учнів Ріп’янського ліцею Калуської міської ради, що на Івано-Франківщині, хочуть, аби у закладі відновили 10-11 класи. Вони кажуть, що бояться за безпеку дітей, яким доведеться добиратися на навчання до інших освітніх закладів. У селі Мислів 4 липня жителі, представники та керівництво громади намагалися спільно розв’язати це питання.

Про це повідомляє з місця події кореспондентка Суспільного.

Батьки просять повернути 10-11 класи у Ріп'янському ліцеї

Вчителька математики Ріп’янського ліцею та мати дев’ятикласника, який навчається в цьому закладі, Марія Динега каже: вона теж хоче, аби у ліцеї цього року відновили 10-11 класи.

“Навіть, якщо не дозволять, аби був 10 клас, я свою дитину нікуди не віддам, бо переживаю за його безпеку. Зараз — воєнний стан, тому буде або на сімейному навчанні, або на індивідуальному. Я навіть згідна пожертвувати своєю зарплатою, буду сидіти на зарплаті своїх старих батьків, аби моя дитина навчалася в 10 класі”, — говорить Марія Динега.

Заступниця начальника управління освіти Калуської громади Леся Кобзан, навела статистику дітей, які йшли до 10 класу Ріп’янського ліцею за останні 10 років. За її словами, щороку було не більше 12 учнів у класі. До того ж, каже Леся Кобзан, навчальному закладу варто звернути увагу на якість освіти.

“У другому етапі олімпіад, на жаль, взяло участь тільки 16 учнів, і маємо єдине третє місце — це олімпіада з біології. Рік перед тим — 18 дітей і єдине третє місце — олімпіада з трудового навчання”, — розповідає Леся Кобзан.

Вчителька з біології Іванна Колотова говорить, що низькі показники на олімпіадах через те, що учні не хотіли брати в них участь, а подекуди й батьки не дозволяли.

“Були випадки, що батьки не дозволяли брати дітей на олімпіади. Були випадки, що дитина не погоджувалася. Ще один нюанс: коли закінчуються уроки, учень “прив’язаний” до шкільного автобуса. Тож я не маю права залишити дитину готуватися після уроків, тому що вона не поїде додому. Я не буду відповідати за безпеку дитини у воєнний час”, — розповідає Іванна Колотова.

Вчителька Іванна Колотова розповідає, чому учні не беруть участь в олімпіадах

Мати дев’ятикласниці Ріп’янського ліцею Лідія Іванків каже: донька планує навчатися у 10 класі. Жінка хоче, аби вона продовжувала ходити до того ж навчального закладу.

“Ми не переживаємо, чи буде зараз повітряна тривога, де дітки будуть. Ми знаємо, що в школі в нас є добре облаштоване укриття. Знаємо, що вчителі подбають за наших дітей. Мене не викликатимуть з роботи “підійдіть, будь ласка, заберіть свою дитину”, — говорить Лідія Іванків.

Директор Ріп’янського ліцею Андрій Луговий каже: дев’ятий клас у 2023 році закінчили 19 учнів. У ліцеї навчаються діти із трьох сіл, які належать до одного старостинського округу. Це — Мислів, Яворівка та Ріп’янка. З його слів, матеріальна база для їх навчання є, адже 2 роки тому школа надавала такі послуги.

“У нас в опитуванні зголосилися тільки 15 учнів, що йдуть в ліцей. Цей результат ми подали в управління освіти. В планову мережу нас не внесли, бо треба 18. На цей час у мене є 18 заяв, хоча всіх документів дітей ще не маю, бо кілька учнів пробують поступати в інші заклади освіти”, — говорить Андрій Луговий.

Голови Калуської громади Андрій Найда каже: 10 клас у Ріп’янському ліцеї відновлять тоді, коли там набереться 18 учнів. Однак остаточно про це стане відомо на початку вересня.

“2,5 млн грн надходить від вашого старостинського округу. Витрати на ваш старостинський округ — 13 млн. Чому ми маємо спрямовувати ці кошти саме сюди, але залишаємо викладачів калуських шкіл на мінімальних окладах? Там по 5% ми з них всіх “познімали” для того, щоби тримати ці школи, щоб виплачувати, як ви кажете, “страшні мільйони”. Так, то “страшні мільйони”, тому що дійсно школі потрібно витрачати велику суму коштів на зарплати викладачам і непедагогічному персоналу”, — говорить Андрій Найда.

У коментарі Суспільному директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної військової адміністрації Віктор Кімакович розповів, що наразі в області є 587 шкіл. У 2022 році 15 закладів перевели у філії, дві вечірні школи у Богородчанах та Рожнятові — ліквідували. Скільки саме навчальних закладів реорганізують з початком нового 2023-2024 навчального року, буде остаточно відомо 5 вересня. Рішення про закриття чи перетворення закладу на філію ухвалює керівництво місцевих громад.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...