Мед Атлант

Де у Франківську житло купують найбільше і скільки воно коштує

В Івано-Франківську від початку повномасштабного вторгнення люди частіше купують житло, яке вже ввели в експлуатацію. 

Чи змінили ринок нерухомості вимушені переселенці, в яких мікрорайонах найчастіше купують квартири та наскільки змінилися ціни МІСТУ розповів керівник рієлторської компанії Domolux Віктор Фурдіяка.

— Скільки зараз коштує квартира у новобудові у Франківську?

— В середньому вартість таких квартир може сягати 650 доларів за м² – це стандартний сегмент. Якщо говорити про комфортний сегмент, тут ціна сягатиме до 900 доларів за м². Однак найчастіше все-таки беруть житло класу стандарт.

— Чи вплинув приїзд переселенців на попит купівлі квартир? Чи вони інвестують кошти в новобудови?

— Внутрішньо переміщені особи за понад рік часу вже склали левову частку попиту на нерухомість в регіоні – це десь 30-40% запитів на ринку. Якийсь час вони брали квартири в оренду, проте зараз вирішили вкладати кошти в купівлю квартир, аби залишитися жити в Івано-Франківську. Окрім вже готових квартир, переселенці також інвестують в первинний ринок (квартири, що будуються, – ред.) Довіра до будівельних компаній в нашому регіоні збереглась завдяки тому, що вони не зупинили свою роботу.

— Наскільки активно франківці зараз інвестують у будівництво нового житла?

— Наразі акценти робляться на квартири, які можна використати сьогодні – житло, де можна зробити ремонт чи покращити. Така тенденція виникла через війну, адже чекати, доки житло добудується, коли воно потрібне зараз, недоречно.

— Яка вартість квартир на вторинному ринку? Чи суттєво відрізняється від новобудови?

— В середньому вартість м² в будинках до 2010 року з базовою комплектацією складає 600-650 доларів, не враховуючи покращень.

— Чи є у Франківську популярні райони, де попит на житло найбільший?

— Франківськ загалом компактне місто, великої різниці у ціновому плані та в попиті не відчувається, тому що частина покупців орієнтуються на потрібний їм напрямок (Львівський, Тернопільський тощо). Все ж хорошою популярністю користується район міського озера і мікрорайон Каскад через інфраструктуру.

— Чи був період, коли найактивніше продавалися квартири?

— Різкого стрибка не було, це завжди сезонні питання. Традиційно активний весняно-осінній період.

— А наскільки змінились ціни на квартири під час повномасштабної війни?

— Загалом після 24 лютого 2022 року квартири на вторинному ринку подорожчали на 10%. Це було зумовлено валютними коливаннями та відносним дефіцитом житла на той момент, адже призупинилися багато будівництв, а попит перевищував пропозицію. Що стосується первинного ринку, тут на ціну вплинуло здорожчання собівартості будівництва, будівельних матеріалів, логістичних питань.

— Яка ситуація в інших містах?

— Аналізуючи ситуацію по Україні, у всіх регіонах, де немає активних бойових дій, зросли ціни на квартири – десь менше, десь більше. Якщо говорити про західний регіон, то в сусідніх областях значно дорожче, ніж в Івано-Франківську. У нас найдешевші ціни на метр квадратний. Я думаю, що це такий сигнал, аби ціни у нас “підтягувались” до інших, адже я вважаю, що наш регіон недооцінений. Якби нам не хотілося, щоб ціни були низькі, але це ринок, і його не перебореш. Якщо продавець матиме змогу продати дорожче — він це зробить.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...