Мед Атлант

У Карпатах ажіотаж: скільки коштує відпочинок цього року

Кількість туристів на Прикарпатті б’є довоєнні рекорди. Знайти місце в готелі майже неможливо – номери заброньовані до вересня. Як і минулого року, туристи обирають для масового відпочинку саме Карпатський регіон з кількох причин.

Перша – це звісно війна, яка змусила людей покидати свої домівки та шукати прихисток в західних областях, розповів МІСТУ начальник відділу туризму Івано-Франківської ОДА Віталій Передерко.

Постійні атаки виснажили людей

«Постійні атаки на Київ, Одесу та Миколаїв змушують людей шукати місце, де немає інтенсивних атак. Вони приїжджають хоча б на тиждень відпочити, і як то кажуть, нормально виспатися», – каже Віталій Передерко.

Крім того, серед причин цьогорічного туристичного «буму» і підрив Каховської ГЕС. Своїми терористичними діями росіяни зруйнували морський сезон на тих локаціях на Півдні, де не було активних бойових дій.

«Частка українців, які планували відпочити на морі, поїхали в Карпати на басейни та штучні озера. Останні удари по Одесі спричинили відтік туристів, які хотіли відпочивати там. Як правило до нас приїжджають туристи з Києва, Одеси, Дніпра, а також з сусідніх областей», – додає Передерко.

Місць немає до осені

«Бум» почався в другій половині червня. Найпопулярніші напрямки – це Буковель, Яремче, Верховина, Ворохта та Косів. Станом на кінець липня тут майже все зайнято, а подекуди місць нема й до осені.

Про те, скільки туристичного збору від літнього сезону отримає Прикарпаття буде відомо в жовтні, але за 6 місяців 2023 року туристи принесли області майже 9 мільйонів гривень, що на 3% менше тогорічного показника.

Попри воєнний стан, каже Віталій Передерко, Франківщина б’є рекорди відвідуваності. Лише за минулий рік туристичний збір склав 18 мільйонів – такої суми у нас ще не було, а 2023 цілком може побити цей рекорд.

Яремче, липень 2023

А що з цінами?

Ціни на відпочинок у Карпатах зросли в середньому на 10-20%. Віталій Передерко наголошує, що таке зростання пов’язане з підвищенням вартості палива та енергоносіїв. Попри зростання цін, в Україні все ж дешевше відпочивати, ніж за кордоном.

Щодо цін в готелях, то день проживання в Буковелі може обійтися вам від 1300 до 12 000 грн. В Яремче – від 700 до 5000 грн. Верховина – від 550 до 2800 грн. Ворохта – від 1200 до 4200 грн.

Орендувати котедж в середньому може обійтися від 400 до 9 000 грн. Що ж до приватного сектору, то день оренди коштуватиме в Буковелі від 400 до 1400 грн. Яремче – від 600 до 1000. Ворохта – від 330 до 1200 грн. Верховина – від 400 до 1200 грн.

Екскурсії також мають попит

Війна вплинула і на екскурсійні тури, розповіли МІСТУ в турагенції «Мандрівочка». Якщо до повномасштабного вторгнення більшість туристів були місцевими, то зараз їх частка складає лише 20%. Зараз екскурсіями більше стали цікавитись переселенці – вони в 90% випадків обирають тури до водойм – озер, басейнів чи аквапарків. Але є й ті, хто цікавиться старовинними замками чи пам’ятками. Популярними, як і до війни, залишаються екскурсії до Карпат, термальних курортів та лавандових полів.

Як бачимо, в умовах війни Карпати стали місцем концентрації українського туризму. Багато сімей їдуть сюди в пошуках відпочинку та щоб позбутися тривоги хоч на кілька днів. Пляжі півдня тепер або небезпечні, або недоступні – тож туристи обирають Франківщину.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...