Мед Атлант

Новітні операції, які рятують пацієнтів з інсультом, проводять в ЦМКЛ. ФОТО

Тромбекстракція – це механічне видалення тромбу з судини головного мозку. Ця нова сучасна операція рятує життя та вберігає хворого з інсультом від інвалідизації.

Нещодавно її розпочали робити в Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні. Тромбекстракцію здійснюють не всім пацієнтам з інсультом, приблизно 15 % хворих від загальної кількості потребують її проведення.

Ішемічний інсульт пов’язаний із закриттям кровоносної судини головного мозку. А тому його лікування полягає в тому, щоб фармакологічно розчинити чи операційно видалити тромб, пояснюють медики.

«Тромбекстракцію здійснюємо тоді, коли закрита велика судина. Робимо її тільки у випадку, коли тромболізис (фармакологічне розчинення тромбу) не дав результату», – говорить завідувач відділення інтервенційної кардіології, радіології та кардіохірургії ЦМКЛ Олег Совтус.

Наслідком проведення тромбекстрації є повне відновлення кровопостачання пошкодженої ділянки головного мозку у пацієнта.

Лікарі наголошують, що чим швидше хворий від часу початку появи симптомів інсульту звернеться за медичною допомогою, тим краще.

«Раннє відкриття артерії дозволяє зменшити рівень ушкодження головного мозку. Наше завдання – якнайшвидше розпочати лікування. Якщо зробити цю процедуру до години часу, то наслідків інсульту для хворого взагалі може не бути», – говорить Олег Совтус.

Проводять тромбекстракції в ЦМКЛ на новому сучасному обладнанню.

«Суть операції полягає в тому, що ми робимо маленький прокол на стегні або руці хворого, спеціальними інструментами і катетером підводимо до місця тромбозу судини. Пристрій стентрівер у вигляді сітки захоплює тромб, вводимо його в катетер. Далі здійснюємо вакуумну аспірацію», – розповідає Олег Совтус.

В ЦМКЛ вже успішно прооперували 6 пацієнтів методом тромбекстракції.

Нагадуємо основні симптоми інсульту:
– оніміння чи відмова руки, ноги, половини тіла;
– асиметрія обличчя;
– раптовий головний біль;
– порушення мови, зору;
– нудота.

У разі їх появи негайно звертайтесь за медичною допомогою. Час — важливий! ЦМКЛ працює 24/7!

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...