Мед Атлант

До психолога: як знати, що час настав

Уляна Пилипець

Здавати аналізи, лікувати зуби, робити флюорографію – треба, і всі розуміють, що це важливо. Навіть ті, хто нехтує цими процедурами. А от про ментальне та психічне здоров’я мало кого вчили дбати. Навпаки, багатьох настановляли давати собі раду самотужки. 

Які ознаки та стани вказують на те, що пора йти до психолога, з’ясовувало «Місто».

Побачити з іншого боку

Потреба мати особистого психолога пов’язана насамперед з викликами сучасності, як-от щоденний стрес, велика кількість інформації, технічний прогрес і багатозадачність. Люди, а особливо діти, повинні з величезною швидкістю адаптуватися до змін.

Як пояснює психологиня Аліна Касілова, внаслідок впливу на психіку сучасного шаленого ритму життя у людини може виникнути загострене сприйняття ситуації.

«Простіше кажучи, людина дивиться на ту чи іншу ситуацію однобоко. До прикладу, у стані тривоги бачення ситуації може бути вузьким. Психолог же потрібен, аби вивести людину з цього стану, допомогти побачити себе з іншої сторони. Важливо наголосити на тому, що психолог не критикує людину, а є провідником у її внутрішньому світі», – говорить Аліна.

10 ознак

Зараз, вважає Аліна Касілова, до психолога потрібно звертатися всім. У першу чергу, для того, аби проговорити всі переживання, накопичені емоції тощо.

Основні ознаки, які вказують на те, що пора записатися на прийом до фахівця:

  1. Впродовж тривалого часу у вас спостерігається поганий настрій, важко змусити себе щось робити, або буває й так, що геть усе валиться з рук.
  2. Постійні негативні думки про себе, оточення, роботу і, загалом, про світ. Це може вказувати на розвиток депресивного стану. Фахівець надасть необхідну консультацію та, за потреби, скерує до психіатра.
  3. Безпричинна апатія до життя. Людину перестають цікавити будь-які раніше важливі для неї речі: робота, хобі, друзі. Вона все частіше залишається вдома, уникає контактів. 
  4. Проблеми з їжею: людина або переїдає, або повністю відмовляється від їжі. 
  5. Суїцидальні нахили. Невинні, на перший погляд, жарти про суїцид, завдання шкоди самому собі тощо можуть бути першими тривожними дзвіночками, сигналами про те, що людині терміново потрібна допомога фахівця.
  6. Неконтрольована поведінка: раптові зміни настрою, агресія, роздратованість, постійна втома. Єдине, чого хочеться, – спокою. Цей стан психологиня трактує як стан емоційного вигорання. У такому випадку обов’язкова корекція режиму роботи та відпочинку, який повинен сприяти припливу нових сил.
  7. Посилена тривожність. Людина постійно за все хвилюється, намагається тримати все під контролем, інколи – навіть найближчих людей. Надмірна тривожність – це не риса характеру, а стан, який коригується психологом.
  8. Труднощі у стосунках – криза у стосунках з чоловіком чи дружиною, конфлікти з батьками чи дітьми, погіршення відносин із друзями та колегами. У цьому випадку психолог допоможе з’ясувати причину появи конфліктів, запропонувати шляхи їх вирішення. Також фахівець може допомогти вийти зі стосунків, де одного з партнерів принижують чи цькують.
  9. Труднощі в комунікації. Важко налагодити нові контакти або підтримувати старі, немає бажання спілкуватися наживо й у соцмережах.
  10. Втрата рідних та близьких. Якщо ви пережили втрату рідної чи близької людини, психолог порадить, як знайти сили жити далі, як впоратися з порожнечею в душі, що викликана втратою.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...