Мед Атлант

Уряд хоче забрати у громад «військовий» ПДФО: на місцях проти

Вилучити «військовий» ПДФО з місцевих бюджетів пропонує Кабінет Міністрів. Голови територіальних громад Прикарпаття вважають це рішення неприйнятним, оскільки воно створює недовіру у відносинах між центральною владою та місцевим самоврядуванням.

«Це нормально коли держава хоче притягувати більше податків у державний бюджет. Все це було б добре, якби не було війни. Якби ворог не планував довготривалу війну. На мою думку, це рішення послабить обороноздатність наших громад. Без допомоги місцевих органів влади та волонтерів очевидно, що наше військо не вистояло б. Очікувати допомогу тільки від центрального штабу чи Міністерства оборони дуже було б важко», – зазначив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

За 2022-23 роки, від початку повномасштабного вторгнення, органи місцевого самоврядування Прикарпаття отримали понад 3,6 млрд грн «військового» ПДФО, з якого близько 45% спрямували безпосередньо на допомогу силам безпеки та оборони. Витрати місцевого самоврядування – це не тільки допомога силам безпеки й оборони, але й забезпечення ВПО, відновлення та належне утримання інфраструктури, утримання лікарень та шкіл, надання допомоги сім’ям військовослужбовців та полеглих Героїв.

Військові частини в першу чергу звертаються до органів місцевого самоврядування з тим щоб закупити необхідне обладнання. Адже багато речей, які потрібні воїнам не передбачені нормативними документами і змушені куплятись саме громадами.

«Коли громади не будуть отримувати ці кошти відповідно зменшиться допомога. Ми і далі будемо допомагати, але це буде в рази менше. Громади виконують роль українського тилу», – додав Руслан Марцінків.

За словами міського голови Коломиї Богдана Станіславського «реформа місцевого самоврядування це найвдаліша реформа, адже завдяки їй Україна вистояла на початку війни».

Проти вилучення ПДФО виступають і франківські бійці.

«Я проти того, щоб забирали кошти. У зв’язку з тим, що місто разом із волонтерами уже закривало багато наших проблем. Забезпечує нас дронами, медикаментами. Якщо забрати ці кошти, ми втратимо наш тил», – зазначив бойовий медик Андрій Громадюк.

Очільники громад Прикарпаття, що є членами Асоціації міст України пропонують знайти розумний баланс та залишити «військовий» ПДФО в місцевих бюджетах; зберегти в Державному бюджеті України на 2024 рік в доходах місцевих бюджетів «військовий» ПДФО та 64% ПДФО з замороженням реверсних вилучень.

Звернення до народних депутатів від Івано-Франківської області схвалено керівниками 62 територіальних громад.

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...