Мед Атлант

Через стрес та війну кількість інфарктів зростатиме, – прикарпатські лікарі

Понад 400 тисяч людей щороку помирають від серцево-судинних захворювань. Як зараз, так і наступні 10-15 років після війни, через стрес та вчасно не діагностовані хвороби, кількість інфарктів зростатиме.

Про це йшлося на брифінгу до Дня серця в ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ».

Так, з початку 2023 року пролікували 33 777 випадків інфарктів. З них 3 808 – летальні. Це 11% від усіх випадків.

“Міністерство охорони здоров’я України забезпечує медзаклади критично важливим обладнанням та формує мережу спеціалізованих центрів. В разі госпіталізації пацієнт має потрапити саме у спеціалізоване відділення чи центр, щоб якісно та безоплатно”, – наголошує директор закладу Руслан Савчук.

Війна – не привід ігнорувати стан свого здоров’я, адже все частіше лікарі стикаються з занедбаними станами, коли процес лікування займає багато часу та потребує довшого відновлення.

“Багато людей не звертаються до медзакладів, думаючи, що їм не вистачить коштів. Однак, можу запевнити, що зараз у лікарень багато нового обладнання з Європи, а процедури та обстеження в державних структурах безкоштовні. А ще у нас є така українська ментальність, приходити до лікарів лише коли ситуація вже в критичному стані”, – розповідає Андрій Витриховський, лікар-кардіолог Івано-Франківського кардіологічного центру.

Все ж, у більшості випадків хворобам серця можна запобігти завдяки первинній профілактиці, кажуть спеціалісти. Серед основних: здорове харчування, регулярну фізичну активність і відмову від тютюнових виробів та алкоголю, а також постійний контроль кров’яного тиску, рівня холестерину та цукру в крові. Профілактичний огляд у лікаря важливо вписати у свій річний план.

“Більшість захворювань можна виявити на ранніх під час первинних обстежень у сімейного лікаря та отримати своєчасну медичну допомогу. Простий скринінг, як вимірювання тиску чи огляд у лікаря допоможе запобігти потенційній хворобі або виявити її на ранніх стадіях, коли лікування може бути найбільш ефективним”, – додає Руслан Савчук.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...