Мед Атлант

Заморожування ембріонів як спосіб продовжити рід

Планування вагітності – це важливий крок для багатьох пар, які прагнуть мати дітей. Це не лише стосується визначення найкращого часу для зачаття, але й підготовки фізичного та емоційного здоров’я обох партнерів.

Про те, як заморожують ембріони для збереження репродуктивного здоровʼя та планування вагітності, МІСТУ розповіла завідувачка спеціалізованого консультативно-лікувального відділення ДЗ «Прикарпатський центр репродукції людини» МОЗ України Наталія Яцишин.

— Яким чином здійснюється заморожування ембріонів і які переваги це має для жінок та пар, які прагнуть мати дитину?

— Заморожування ембріонів – це процес, коли ембріони, отримані в наслідок допоміжних репродуктивних технологій, заморожуються для подальшого використання. В нашому центрі використовується метод заморожування, який називається вітрифікація – процес надшвидкого та абсолютно безпечного заморожування яйцеклітин та ембріонів.

— Як довго можна зберігати заморожені ембріони і як це впливає на їхню життєздатність?

— Ембріони в такому стані можуть зберігатися протягом багатьох років, є підтверджені джерела, які вказують на збереження їх протягом десятиліть та народження здорових діток. Процес кріоконсервації сповільнює всі біологічні процеси в ембріоні, що дозволяє йому залишатися стабільним протягом тривалого часу.
У загальному, заморожування ембріонів є надійним способом зберігання репродуктивного потенціалу на тривалий термін.

— Чи бувають побічні ефекти?

— З побічних ефектів можливе тільки нерозморожування ембріонів, але це трапляється дуже рідко, близько 1% всіх випадків.

— Що краще зберігати: ембріони або яйцеклітини?

— Вибір між зберіганням ембріонів та яйцеклітин залежить від особистих обставин, цілей та переконань особи або пари та все ж зберігання яйцеклітин є технічно складніше, оскільки яйцеклітини є великими і містять велику кількість рідини, що може призвести до утворення кристалів льоду під час заморожування. Однак сучасні методи вітрифікації значно поліпшили виживання яйцеклітин після розморожування.

Заморожування ембріонів є більш встановленою та надійною процедурою порівняно з яйцеклітинами. Вони, зазвичай, краще переносять процес кріоконсервації та розморожування.

— Як саме проходить процедура від початку і до заморозки ембріонів?

— Щоб отримати ембріони для заморожування, потрібно пройти певні етапи, такі як:

  1. Стимуляція яєчників за допомогою гормональних препаратів, щоб отримати більшу кількість яйцеклітин в одному циклі.
  2. Пункція фолікулів, або забір яйцеклітин.
  3. Процес запліднення, який полягає у виборі морфологічно правильного сперматозоїда, який контрольовано вводиться в цитоплазму яйцеклітини. Якщо запліднення відбулося успішно, отримані ембріони культивуються в лабораторії протягом 5-6 днів.
  4. Етап заморожування – це переважно 5 день культивування, коли ембріони відповідають стадії бластоцисти. Сам процес відбувається за допомогою спеціальних середовищ з кріопротекторами та з використанням спеціальної техніки, зазвичай методом вітрифікації.

— Хто може скористатися процедурою й кому вона може бути потрібна?

Процедура заморожування ембріонів може бути корисною з різних причин. Наприклад для жінок, які бажають відкласти материнство через кар’єру, освіту, особисті обставини або інші причини, пацієнток перед онкологічним лікуванням для збереження можливості мати дітей у майбутньому, пацієнток з підвищеним ризиком втрати репродуктивної функції у звʼязку з різними захворюваннями або умовами, які можуть впливати на яєчники.

Сучасна молодь вибирає свободу та планування, і особливо виважено підходить до такого кроку, як вагітність та народження діток.

— Назвіть переваги заморожування ембріонів.

  1. Якщо у жінки є певні протипокази для перенесення ембріонів на даний час, заморожування ембріонів дозволяє відкласти цей процес до того часу, коли умови будуть сприятливі.
  2. Якщо перше перенесення дало нам вагітність та народження дитинки, пара може прийти через певний час по другу дитинку, тобто заморожені ембріони можна використовувати для додаткових спроб без необхідності стимуляції яєчників або отримання яйцеклітин.
  3. Питання планування сім’ї. Пари можуть вирішити заморозити ембріони зараз, щоб мати можливість народити дітей у майбутньому, особливо якщо існує ризик втрати фертильності.
  4. Зменшення ризику синдрому гіперстимульованих яєчників. У деяких випадках інтенсивна стимуляція яєчників може призвести до цього стану. Заморожування всіх ембріонів та відстрочення перенесення ембріонів може зменшити ризик цього ускладнення
  5. Деякі дослідження показують, що заморожені ембріони можуть мати навіть кращі шанси на успішну вагітність порівняно зі свіжими ембріонами.

Отже, заморожування ембріонів може бути корисним для жінок та пар, які прагнуть мати дитину, надаючи їм більше опцій та гнучкості у процесі лікування безпліддя.


Спеціалісти Прикарпатського центру репродукції людини готові допомогти вам з проблемами безпліддя, провести комплексне обстеження та визначити його причини. Вони нададуть професійну консультацію і підкажуть оптимальний шлях лікування для вашого випадку.

Варто додати, що починаючи з 2005 року, в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє державна програма. Таким чином, першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У «Прикарпатському центрі репродукції людини» вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...