Мед Атлант

Вижив після танкового обстрілу: історія бійця “десятки” з Вадима Федорова

Свою бойову історію Вадим Федоров розповів Суспільному.

Сім із десяти років служби провів на фронті

Ми два дні в дорозі “летіли” під Малин Житомирської області, де зустріли ворога. 7 березня був перший штурм. В мене згоріло пів роти хлопців моїх”, — пригадує Вадим Федоров.

Боєць мешкав у селі Цибулеве, що у Кіровоградській області. Він — командир штурмового відділення 109 окремого гірсько-штурмового батальйону 10 бригади “Едельвейс”. Професійний військовий сім із десяти років служби провів на фронті, захищаючи країну від російських військ.

Службу розпочинав в Окремому президентському полку, потім служив у ракетних військах, воював в АТО/ООС, згодом — під час повномасштабного вторгнення Росії. Перше поранення Вадим отримав у березні 2021 року під Горлівкою. Куля, каже, пройшла навиліт, не зачепивши кісток, тож через кілька тижнів повернувся в зону бойових дій.

“На полі падали й затуляли обличчя, щоб не згоріли”

Під час повномасштабної війни упродовж місяця разом з побратимами Вадим Федоров обороняв Київ.

“Вони під Київ дуже круто заходили. Там росіяни нас обстрілювали з вертольотів, з “Градів”, “Смерчів”, “Ураганів” — з усього, що є. Танки по нас стріляли. Я не знаю, як ми вижили. Село попалося — Слобода Кухарська під Малином Житомирської області, що не можна було закопатися. Пів метра копаєш — і вода. Ми просто бігали. На полі падали й затуляли обличчя, щоб не згоріли. Так ми місяць обороняли Київ. Там росіяни не змогли нас узяти й повтікали потім на кордон”, — говорить Вадим Федоров.

“Танк вистрілив прямо в спину”

8 червня 2022 року бійця поранили під час оборони вокзалу в селі Миколаївка поблизу Бахмута. Вадиму Федорову не вдалося добігти до укриття.

“Ми рухалися полем, де були хлопці на шматки розірвані. Двох врятували й з наших окопів уже вівся бій по нас. Противник зайняв наші окопи, поки ми йшли, і “старший” прийняв команду відступити, а потім вирішити, як “штурманути” їх. Я повертався за своїм відділенням двічі. На другий раз не добіг сам до укриття і танк вистрілив прямо в спину. І я полетів. Потім була темнота, не бачив я ніколи такої”, — говорить Вадим Федоров.

Вижив після танкового обстрілу. Історія бійця "десятки" з Кіровоградської області Вадима Федорова

Військовослужбовець пригадує: побратими витягли його з поля бою та вивезли під обстрілами до госпіталю.

“Доправили до госпіталю в Бахмут, я заїхав і “відключився”. Потім через тиждень після коми прийшов до тями в лікарні Мечникова. Не розумів, хто я, де я, бо був у комі. Бачив дивні речі, відчував, як відбувається все. В мене стирчали три трубки в роті, мені їх витягли. Я набрав повні легені повітря. Зрозумів, що живий”, — каже Вадим Федоров.

Вчиться ходити на протезах

Після ампутації ніг, каже Вадим, його охопив відчай через те, що не зможе втілити мрію — стати професійним бодибілдером. Згодом військовому провели протезування в США. Там, розповідає, з’явилася нова мрія — одружитися і мати дітей.

Вижив після танкового обстрілу. Історія бійця "десятки" з Кіровоградської області Вадима Федорова

Щоб ходити на протезах, потрібно опиратися на руки, тож місяць тому в Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні військовому прооперували неправильно зрослий перелом кісток лівого передпліччя, розповідає завідувач відділення травматології, ортопедії та реконструктивної і пластичної хірургії Степан Зелик.

Вижив після танкового обстрілу. Історія бійця "десятки" з Кіровоградської області Вадима Федорова

“Після лікування у США він поступив до нас. Ми йому зробили операцію — відновили повністю функцію кінцівки, зробили металоостеосинтез пластиною із заміщенням аутотрансплантата з крила клубової кістки. Після цього Вадим буквально через два тижні почав займатися з нашими реабілітологами й навчається ходити на протезах”, — розповідає Степан Зелик.

Бійцю допомагає команда лікарів

З військовослужбовцем зараз працює мультидисциплінарна команда з п’яти лікарів-реабілітологів, розповідає ерготерапевтка відділення відновного лікування та реабілітації Василина Перегуда.

Вижив після танкового обстрілу. Історія бійця "десятки" з Кіровоградської області Вадима Федорова

“Працюємо над відновленням дрібної моторики, покращенням чутливості пальчиків лівої руки. Даємо більше вправи на силу, на витривалість м’язів плеча, передпліччя, на рухливість суглобів плечового, ліктьового”, — каже Василина Перегуда.

Зі слів фізичного терапевта Сергія Поліводи, медики займаються з військовослужбовцем щодня по дві години. Медик каже: сподіваються, що через місяць він зможе краще тримати баланс і опиратися на милиці.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...