Мед Атлант

Наше здоров’я у наших руках чи що ми знаємо про передракові захворювання шийки матки

Дуже часто на щоденному прийомі лікар на запитання пацієнту: «Коли останній раз ви були на огляді у гінеколога?» отримує відповідь: «Мене нічого не турбувало, тому і не зверталася». Інколи три роки, п’ять, а часом більше десяти… Через відсутність скарг чи зі страху, а часом через банальне байдуже ставлення до свого здоров’я, жінка часто втрачає дорогоцінний час, який може вартувати їй не лише здоров’я, а навіть й життя. На жаль, щороку в Україні відмічається зростання захворюваності на рак шийки матки.

Лікар акушер гінеколог клініки «Мед-Атлант» Олена Бажан.

«Злоякісна патологія шийки матки – це стан, для профілактики і ранньої діагностики якого, розроблені скринінгові методи, і це означає, що дане захворювання лікар може попередити чи виявити на етапі змін, які є зворотні і у результаті лікувальних заходів пацієнтка стане цілковито здоровою», – пояснює лікар акушер гінеколог клініки «Мед-Атлант» Олена Бажан.

Жінка від початку статевого життя повинна щорічно відвідати гінеколога з метою онкопрофогляду який включає взяття ПАП-тесту (клітин з поверхні шийки матки та цервікального каналу). Даний профілактичний метод є впроваджений у всіх країнах світу.

Який результат аналізу насторожує і потребує подальшого дообстеження та лікування?

Це дисплазія шийки матки або ж цервікальна інтраепітеліальна неоплазія (CIN).

Дана патологія є передраковим станом і має 3 ступені :

  • Слабка дисплазія чи CIN I (за іншою класифікацією),
  • Помірна дисплазія чи CIN II
  • Важка дисплазія чи CIN III.

Дисплазія шийки матки різних ступенів тяжкості – це захворювання, при якому порушується будова, диференціація та дозрівання клітин і є найчастішою формою передраку. Частота переходу дисплазії в преінвазивну карциному- 40-64%.

«Встановлено, що провідною причиною дисплазії, а далі злоякісною хворобою шийки матки у 90% є папіломавірусна інфекція (ВПЛ), яка передається статевим шляхом. Вірус інфікує виключно базальні клітини епітелію вагінальної частини шийки матки, далі ДНК вірусу потрапляє у ядро клітини та розпочинається процес змін які призводять до захворювання. Тестування щодо вірусної інфекції проводить лікар-гінеколог, виконуючи мазочок з шийки матки на ПЛР ВПЛ. Також сприяють даній патології ранній початок статевого життя, куріння, велика кількість статевих партнерів та запальні процеси. У групі ризику також є жінки з гінекологічною патологією, яка супроводжується збільшенням рівня естрогенів (жіночих статевих гормонів), напр, міома матки, ендометріоз тощо.» – лікар акушер гінеколог клініки «Мед-Атлант» Олена Бажан.

Проте, результати ПАП тесту не є остаточним діагнозом.
При встановленні результату дисплазія шийки матки, лікар запрошує жінку для подальшого дообстеження, після якого вже визначає тактику лікування. Це є кольпоскопія (дослідження епітелію шийки матки за допомогою кольпоскопа та із використанням спеціальних розчинів) та біопсія шийки матки (шматочок 3-4 мм тканини шийки матки де локалізуються зміни епітелію). Після отримання результату біопсії шийки матки лікар матиме гістологічне заключення, яке і є остаточним діагнозом.

Лікування дисплазії залежить, насамперед, від ступеню важкості ураження, віку жінки, чи планує і коли вагітність та ще багато факторів, які враховує лікар індивідуально щодо кожного випадку. Це може бути як і спостереження до 2-х років так і оперативне лікування.

Важливим залишається одне – це любов до себе та повага до свого здоров’я!
Бережіть себе і не забувайте про профілактику!

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:
+38 (095) 00 38 452
+38 (095) 00 38 453
+38 (097) 41 13 133
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Соцмережі:

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://instagram.com/med_atlant.if?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://instagram.com/medatlant.beauty?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...