Мед Атлант

На Франківщині судитимуть лікарів, які видавали ухилянтам фальшиві медичні довідки. ФОТО

СБУ зібрала докази причетності корумпованих медичних працівників до функціонування каналу незаконного виїзду за кордон військовозобов’язаних, який спецслужба заблокувала у березні цього року. Організаторів злочину вже судять, а зараз обвинувачення отримали й лікарі, які їм допомагали.

Йдеться про лікаря-психіатра Обласного закладу із надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради та лікаря-психіатра Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги.
Медики оформляли військовозобов’язаним фіктивні документи про нібито наявність у них психічних захворювань. На цій підставі ухилянти незаконно отримували групи інвалідності. Це дозволяло фейковим «особам з інвалідністю» та людям, які їх супроводжували, перетинати кордон у період воєнного стану.
За оперативними даними СБУ, протягом 2022-2023 років лікарі систематично отримували хабарі від 100 до 1000 доларів за внесення в медичну документацію неправдивих даних.
Зокрема, правоохоронці задокументували отримання ними «долі» від організаторів виїзду за кордон ухилянта з підробною інвалідністю та його військовозобов’язаного родича як супроводжуючого.
Лікарям повідомлено про підозру та вручено обвинувальні акти за двома статтями Кримінального кодексу:
▪ ч. 3 ст. 354 – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання працівником підприємства, установи чи організації неправомірної вигоди;
▪ ч. 2 ст. 358 – складання чи видача завідомо підроблених офіційних документів.
Крім того, лікарю з Калуша додатково повідомлено про підозру за ч.4 ст. 358 КК України – використання завідомо підробленого документа.
Під час слідства лікарі визнали провину та уклали з прокуратурою угоду про визнання винуватості.
Обвинувальні акти щодо них скеровано до суду.
Розслідування проводила СБУ в Івано-Франківській області спільно зі слідчими ГУ НП в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...