Мед Атлант

Що таке холестерин: яка від нього користь чи шкода?

Люди часто думають, що холестерин – це щось шкідливе. Але насправді холестерин забезпечує нормальну роботу нашого організму.

Шкідливим він стає, коли концентрація відхиляється за межі норми, при цьому небезпечним є як його зростання, так й падіння, каже лікар терапевт, пульмонолог ЛДЦ “Мед-Атлант” Олена Журавльова.

Холестерин – це органічна жироподібна речовина, яка не розчиняється ні у воді, ні в крові.

“В організмі людини міститься приблизно 140 грам холестерину. Ми щоденно використовуємо близько 1300-1400 міліграм. Холестерин є важливою складовою нашого організму. Це свого роду “будівельний матеріал”. Він є складовою частиною оболонок клітин, так званих мембран, і відповідає за їх міцність”.

Холестерин задіяний у синтезі жовчних кислот, а також – у синтезі гормонів наднирників , статевих гормонів, у синтезі вітаміну “D” та інших жиророзчинних вітамінів. Він виконує важливу роль для функціонування імунної, нервової та репродуктивної систем.

“Без нормального рівня холестерину – людина не буде здоровою. Більша частина холестерину синтезується нашим організмом самостійно: печінкою, кишківником і шкірою. З їжею в організм потрапляє тільки 20% холестерину.”

У крові холестерин перебуває у зв’язаній з білками формі, тому що інакше не може транспортуватися кров’ю. Ця речовина називається ліпопротеїн. Їх визначаємо в ліпідограмі. За транспортування холестерину від печінки до тканин і органів відповідають ліпопротеїни низької та особливо низької щільності. Ліпопротеїни високої щільності відповідальні за транспортування надлишку холестерину від тканин до печінки, звідки він виводиться з організму.

Що таке атерогенні та неатерогенні ліпопротеїни?

Ліпопротеїни низької й особливо низької щільності належать до атерогенних, оскільки вони здатні пошкоджувати судинну стінку , що є основою для розвитку атеросклерозу та таких його наслідків як інсульти й інфаркти. Також високий рівень цих ліпопротеїнів сприяє утворенню каменів у жовчному міхурі.

Ліпопротеїни високої щільності не вважаються атерогенними, оскільки вони не мають здатності пошкоджувати судинну стінку, і виконують іншу функцію – транспортують надлишок холестерину з тканин у печінку. Крім того, ліпопротеїни високої щільності беруть важливу участь у синтезі жовчних кислот і гормонів, тому їх відхилення також має велике значення для здоров’я людини.

Що небезпечніше: високий рівень холестерину чи низький?

Високі рівні холестерину не проявляють себе ніякими симптомами до того часу, поки не утвориться бляшка, яка закупорить судини та призведе до розвитку таких захворювань як інсульт або інфаркт. Підвищення холестерину на 10% збільшує ризик серцево-судинних захворювань на 20-30%.

Низький рівень холестерину призводить до небезпечного зниження синтезу гормонів наднирників і статевих гормонів, як у чоловіків, так і в жінок.

“Внаслідок цього виникають порушення когнітивних функцій та порушення в роботі ендокринної та статевої систем. Також низький рівень холестерину є небезпечним фактором канцерогенезу. Основними причинами низького холестерину є недоїдання, голодування та нездорова дієта. Також до зниження рівня холестерину призводять хронічні захворювання печінки, порушення процесів всмоктування в кишківнику внаслідок його захворювань, хронічні стреси, мієлопроліферативні захворювання, що відносяться до онкогеметалогії та захворювання ендокринної системи. Наприклад, такі як гіпертиреоз і хвороба Аддісона,” – зазначає лікар терапевт пульмонолог ЛДЦ «Мед-Атлант» Олена Журавльова.

Основними причина високого рівня холестерину є:

  • гіподинамія,
  • надлишкова вага або ожиріння
  • шкідливі звички такі як алкоголь чи куріння
  • цукровий діабет
  • захворювання печінки та жовчного міхура
  • спадковий анамнез, особливо коли в родині є випадки інсультів та інфарктів
  • підвищений артеріальний тиск.

Чоловіки хворіють на атеросклероз частіше і на 10 років раніше за жінок. Однак з настанням менопаузи, частота захворювань у жінок і чоловіків вирівнюється.

Діагностика рівня холестерину дуже проста. За словами Олени Журавльової, треба взяти кров з вени і виконати ліпідограму, яка показує рівні всіх ліпопротеїнів і холестерину у крові пацієнта. Оскільки порушення ліпідного обміну часто перебігає безсимптомно, то рекомендується проводити профілактичне обстеження для людей після 20 років раз на 5 років і для людей після 40 років щорічно.

“Якщо у вас вже діагностовано порушення ліпідного обміну, то необхідно проходити це обстеження з частотою рекомендованою вашим лікарем.”

Як нормалізувати високий рівень холестерину?

Для більшості пацієнтів достатньо дотримуватися раціонального харчування, слідкувати за своєю вагою, а також мінімізувати вживання алкоголю та паління. Для покращення засвоєння жирів велике значення має фізичні навантаження – не менше 30 хвилин у день.

Для зниження рівня холестерину використовуються лікарські засоби різних груп. Це залежить від стану пацієнта та рівня холестерину. Найбільш популярними й ефективними є статини, які можуть використовуватися як самостійно, так і в комбінації з іншими препаратами. Дуже часто для підвищення й ефективності лікування використовують препарати гепатопротектори, “Омега-3”, лікарські рослини, вітамінні комплекси. Однак, рішення про призначення чи відміну ліків має приймати тільки лікар.

Як нормалізувати низький рівень холестерину?

Коли в людини низький рівень холестерину, то також має значення те, що ми їмо. Тобто пацієнт має дотримуватися раціонального харчування, знизити вживання трансжирів, чипсів, фастфуду, газованих напоїв, кондитерських виробів. Також важливі фізичні навантаження, відмова від паління й алкоголю.

“Не зважаючи на те, чи холестерин високий чи низький, це спонукає нас якісно змінити свій спосіб життя. Для отримання консультації записуйтеся до свого лікаря. Будьте здорові!” – лікар терапевт, пульмонолог ЛДЦ «Мед-Атлант» Олена Журавльова.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:
+38 (095) 00 38 452
+38 (095) 00 38 453
+38 (097) 41 13 133
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Соцмережі:

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://instagram.com/med_atlant.if?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://instagram.com/medatlant.beauty?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...