Мед Атлант

“Ми не маємо права втомлюватися від війни”: мінометник 102 бригади Володимир Кавацюк з Івано-Франківщини

Володимир Кавацюк — головний сержант мінометної батареї 102 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ з Івано-Франківщини. Його боротьба з росіянами розпочалася ще у 2014 році. Зараз боєць боронить українську землю на Запорізькому напрямку.

Про АТО/ООС, специфіку роботи мінометника та втому суспільства від війни військовий розповів Суспільному.

“Довелося вчитися за екстреною програмою”

Свій шлях у війську Володимир Кавацюк розпочинав у складі 24 окремої механізованої бригади. У вересні 2014 року він служив на фронті радіотелефоністом. Згодом став виконувачем обов’язків командира міномета.

“На той час, як на мене, була погана організація та підготовка кадрів. Нас відправляли як цілу мінометну батарею, але підготовлених фахівців майже не було. Пізніше нам додали командирів мінометів та навідників, але з’ясувалося, що вони не мали серйозної практики. Тому довелося вчитися за екстреною програмою”, — розповідає військовослужбовець.

Коли почалося повномасштабне вторгнення РФ, бойовий досвід Володимира позначився на ефективності мінометної батареї 102 бригади.

“24 лютого 2022 року я вже знав, куди йти”

Після демобілізації з 24 окремої механізованої бригади Володимира Кавацюка обрали депутатом Косівської районної ради. Ще до початку великої війни він допоміг сформувати батальйон 102 бригади, у складі якого зараз воює.

“На той час ще не було повністю сформованої військової частини. Допомагав з приміщенням та ремонтами, сприяв становленню батальйону. Тому 24 лютого 2022 року я вже знав, куди йти”, — пригадує військовий.

Володимир одразу визначився, що працюватиме в мінометній батареї, аби навчати бійців без бойового досвіду. Хоча спочатку йому довелося допомагати реєструвати добровольців.

“Поговорив із комбатом. Він сказав: “Вово, з мінометниками у нас біда. Поки що є командир батареї. Він — артилерист, але практики з мінометом не мав. І ти є. Все, ставай, працюй, шукай людей і формуй батарею”, — каже боєць.

Володимир намагався обирати тих, хто знався в артилерійській справі та математиці. Як показує результат роботи мінометної батареї, йому більш-менш це вдалося, говорить Володимир Кавацюк.

Як стати хорошим мінометником

Зі слів бійця, опанувати міномет йому допоміг курс алгебри та геометрії зі школи, а також знання з географії.

“Хоч у школі й кажуть, що математика вам у житті не знадобиться і треба тільки вміти додавати та віднімати, це — дурня. Слід знати набагато більше. Якщо є така програма — треба її вивчати. Якщо ти не розумієшся у кутах та координатах, то нічого з того не буде. Тоді треба починати все від шкільного курсу, щоб ти став нормальним фахівцем”, — говорить Володимир Кавацюк.

Решта, каже боєць, це — військова справа. Її навчать в армії. Вибирати позиції, готувати бліндажі та вогневі, звертати увагу на рельєф місцевості — це вже тонкощі військової справи.

Про роботу мінометної батареї

Місцевість, яку боронять військові 102 бригади на Запорізькому напрямку, Володимир описує як “трохи сіру зону”. Тому, каже боєць, безпосереднього контакту з росіянами у нього не було. Тим паче, що специфіка мінометної батареї — трохи інша.

“Одразу в нас був невеликий, досить поміркований калібр. Не було потужностей, щоб ми Бог зна що могли зробити. Потім покращилося. Бувало, що ми влучили у БТР з міномета, що взагалі вкрай складно через те, що це — маленька ціль. До речі, він був замаскований. Це було пряме влучення”, — пригадує головний сержант.

Загалом мінометна батарея працює по російських бліндажах та інших цілях. Боєць каже: “Не даємо їм можливості просуватися”.

Як змінилася тактика росіян на Запорізькому напрямку

Володимир Кавацюк розповідає, що росіяни вивчають свій бойовий досвід і постійно змінюють тактику на цьому напрямку.

“Вони шукають можливості все ж таки нас добити. Поправляють те, у чому ми відстаємо. Налагоджують перевагу у повітрі дронами. Зараз ми у цьому не допрацьовуємо. Не знаю, чому. Наше керівництво вгорі це випускає з уваги. Бо так дуже часто є, що волонтери та ми, військові, скидаємося грошима, щоб купляти дрони. Чому це не налагодити на державному рівні? Це ж не бозна-яка складна техніка. За півтора року це було не аж так складно зробити”, — говорить головний сержант.

“Якщо ми відсунемося звідси, то доведеться зустрічати росіян вдома”

Вдома на Івано-Франківщині на Володимира чекають дружина та маленька донечка. У листопаді їй виповнилося три роки.

“Сумую за сім’єю. Звичайно, що й за домом. Все ж таки — своя земля. Але розумію, що зараз треба бути тут, бо якщо ми звідси відсунемося, то доведеться зустрічати росіян вдома. Я не хочу, щоб моя дитина це бачила”, — каже боєць.

Військовий додає: “Вони прийшли на мою землю, і я не переймаюся тим, що вони — люди. Мене це не цікавить. Мене хвилює те, що вони перейшли кордон, дозволили собі забагато. Відповідно, я на це маю реагувати. Вважаю, що кожен свідомий громадянин має так робити. Бо виходить так: до тебе в хату може прийти будь-хто і розповідати, як ти маєш жити. Це — абсурд”.

“Ми не маємо права втомлюватися від війни”

Володимир Кавацюк каже: підтримку з тилу відчуває тільки від родини та найближчих друзів.

“Щоб розуміти, що суспільство — основна його маса — підтримує, то, наскільки я бачу, ні. У цьому плані ми так само починаємо їм програвати. Як згадаю перші тижні лютого-березня 2022 року: всі були згуртовані, одне одному допомагали. Коли трохи побачили, що війна зупинилася тут, далі вороги не просуваються, а на деяких напрямках росіян “відтиснули” — все, почали забувати. Все, нам вже не треба. Хто дурний пішов воювати, то собі воюйте. А ми тут далі житимемо”, — каже військовослужбовець.

З його слів, важливо, щоб у тилу пам’ятали ціну незалежності країни.

“Коли ти один-два роки у глині, в окопах, у болоті замерзаєш і мокнеш, а інший сидить вдома у теплій хаті на ліжку. Ти приходиш додому, а він тобі ще починає розповідати: я тебе на війну не посилав”, — каже військовий.

Володимир Кавацюк каже: на фронті краще розумієш, чому так важливо боротися.

“У нас відчуття реальності, можливо, краще. Ти розумієш, що відбувається. А коли чуєш час від часу або безперестанку на “передку”, що щось прилітає, то розумієш: якщо поступишся і даси слабинку, то це все обвалиться. Тому ми поки що не маємо права втомлюватися від війни”, — пояснює Володимир Кавацюк.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...