Мед Атлант

Нестача сонця: Лікар ЦМКЛ назвала ризики дефіциту та джерела вітаміну D у продуктах

Поширеним явищем серед населення є дефіцит вітаміну D, особливо він наявний у зимовий період року, адже в цей час наше перебування на сонці скорочується до мінімуму.

Сімейний лікар консультативної поліклініки Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Ірина Бляхарська каже, що клінічні прояви дефіциту вітаміну D залежать від тяжкості та тривалості дефіциту:
«При легкій та помірній нестачі симптоми зазвичай відсутні, а от під час тривалого дефіциту появляються дискомфорт/ біль в кістках, м’язові болі, швидка втомлюваність, порушення в роботі серцево-судинної ,ендокринної, імунної систем».
В групі високого ризику дефіциту вітаміну D люди:
—похилого віку;
—із зайвою вагою;
—із захворюваннями щитоподібної залози;
—із захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
—ті, які постійно перебувають у закритих приміщеннях;
Щоб дізнатись, чи є у Вас дефіцит вітаміну D, необхідно здати аналіз крові на визначення 25-гідроксивітамін Д (25(ОH)D).
Синтез вітаміну Д в організмі відбувається під час перебування на сонці , під дією ультрафіолетових променів, однак, частину денної потреби вітаміну D можна отримати і з продуктами харчування.
Ірина Бляхарська називає продукти, які містять джерела вітаміну D:
— риба жирних сортів ( лосось, скумбрія, тунець, сардина, печінка тріски);
— яєчний жовток;
— молочні продукти.
Добавки вітаміну D представлені на фармацевтичному ринку різними дозуваннями. Перед вживанням препарату слід обовʼязково проконсультуватись з лікарем.
Для запису на консультацію/обстеження до сімейного лікаря Ірини Бляхарської телефонуйте у контакт-центр: +380951031030; +380670999111.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...