Мед Атлант

Рік у в’язниці: покарання прикарпатцю, який помагав переправляти ухилянтів за кордон

8 грудня Надвірнянський районний суд виніс вирок у справі місцевого мешканця, якого звинувачували у сприянні незаконному переправленні осіб через державний кордон України.

Як ідеться у матеріалах справи, чоловік вступив у змову з особами, які організували канал незаконного переправлення осіб через державний кордон, інформують “Версії“.

22 липня цього року близько 17 год він зустрівся з одним з клієнтів у кафе в Надвірній. «Та в ході розмови пообіцяв посприяти порадами, вказівками, наданням необхідних засобів у незаконному переправленні останнього через державний кордон України до Республіки Румунії поза пунктами пропуску, шляхом подолання інженерно-технічних та контролюючих споруд ДПС України».

Надалі він передав контактні дані клієнта своїм спільникам, які мали здійснити подальше переправлення того через державний кордон.

Надалі, 11 близько 16.00 год. клієнт згідно з вказівками організаторів прибув в село Гвізд Надвірнянського району, де на автодорозі Н-09 «Львів-Мукачево», поблизу церкви передав оплату – 1000 дол. США.

Після того клієнт «за вказівкою невстановлених досудовим розслідуванням осіб» відправився в село Гринява Верховинського району, де протиправну діяльність групи осіб було припинено працівниками правоохоронних органів.

Обвинувачений в підготовчому судовому засіданні повністю та безумовно визнав себе винуватим.

У вчиненому щиро розкаявся, пообіцяв, що подібного більше не повториться.

Суд ухвалив затвердити угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим. Визнати того винуватим та призначити йому узгоджене сторонами покарання – позбавлення волі на строк 1 рік. Строк відбування покарання обвинуваченому рахувати з 01 год. 35 хв. 12 серпня 2023, тобто з часу його фактичного затримання.

Нагадаємо, СБУ заблокувала механізм переправлення ухилянтів через кордон, який діяв у Верховинському районі Івано-Франківщини. Ухилянтів переправляли на квадроциклах поза пунктами пропуску у лісистій місцевості Карпатських гір.

Коштувала така «послуга» 4 тисячі доларів з одного чоловіка.

СБУ встановила, що до організації злочину причетний 28-річний мешканець Надвірнянського району. Він підшукував клієнтів та організовував перетин ними кордону. СБУ задокументувала отримання організатором 1 тисячі доларів від військовозобов’язаного як частини оплати за сприяння у виїзді за кордон. На допомогу собі він залучив провідника, який безпосередньо займався перевезенням військовозобов’язаних чоловіків.

Військова контррозвідка СБУ затримала провідника та трьох ухилянтів поблизу гірського села Гринява неподалік кордону з Румунією. У фігуранта вилучили квадроцикл та 4400 доларів авансу, отриманого за послуги з перевезення військовозобов’язаних.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...