Мед Атлант

У селі Перерісль демонтували 7-метровий пам’ятник радянським солдатам

У селі Перерісль на Івано-Франківщині 14 грудня демонтували 7-метровий пам’ятник радянським солдатам часів Другої світової війни.

Про це у коментарі Суспільному розповів історик, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук.

З його слів, декілька місяців тому про демонтаж пам’ятника проголосували на сесії Переріслянської сільської ради.

“Пам’ятник був присвячений так званій великій вітчизняній війні. На ньому були два обличчя солдатів радянської армії. Також — імена людей, які загинули у боротьбі з вояками УПА з надписом: “Загинули від рук українських буржуазних націоналістів”. Підпис стерли активісти, але прізвища залишилися”, — розповідає Ярослав Коретчук.

Гроші на знесення постаменту, орієнтовно 20 тис. грн, зібрали спільними зусиллями за допомогою як місцевих жителів, так і франківців.

“Часто ми стикаємося зі спротивом жителів громади, які не хочуть демонтувати такі пам’ятники. На моє глибоке переконання, це — через непоінформованість людей. Буває, що там є прізвища родин, які живуть у селі, й це для них пам’ять. Часто — небажання органів самоврядування, громади. Бувають різні суперечливі моменти, до того ж недосконале законодавство гальмують процес декомунізації”, — пояснює історик.

Ярослав Коретчук заохочує долучатися людей до демонтажів радянських монументів на Івано-Франківщині.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...