Мед Атлант

У Франківську волонтери виготовили еколавку із 20 кілограмів переробленого пластику

В Івано-Франківську волонтери ініціативи “EcoREactive” виготовили лавочку із 20 кілограмів переробленого пластику. Це — перший їхній виріб, довжина ламелей у якому — до двох метрів.

Про це у коментарі Суспільному повідомив голова об’єднання співвласників багатоквартирних будинків “Сім сот” Олександр Паша.

Саме цьому товариству з мікрорайону Пасічна волонтери подарували лавку. Мешканці ОСББ упродовж чотирьох років збирають пластикові кришечки й передають їх на переробку.

“Спочатку в нас була ідея сортувати бляшанки, папір, тетрапаки. Могли б навіть на цьому заробляти. Але мешканці не підтримали таку пропозицію, думали, що буде багато сміття, не знали, хто за цим має дивитися. Тому ми зупинилися на простому й елементарному — зборі кришечок”, — розповідає Олександр Паша.

Голова ОСББ пригадує: у той період, коли ухвалювали рішення про сортування, в Україні активно проводили акції зі збору пластикових кришечок на протези. Тож жителі будинку хотіли долучитися до цієї справи.

Однак, коли зрозуміли, що цей вид пластику не використовується у протезуванні, почали думати, кому можуть знадобитися пластикові відходи. Саме у той час в Івано-Франківську запрацювала майстерня “EcoREactive”. Туди й передали те, що зібрали. І роблять це дотепер.

“У кожному під’їзді ми поставили 5-літрову банку. Збирають кришечки туди — по одній-дві щоразу люди приносять. Щомісяця у будинку збирають 10-12 кілограмів пластикових корків”, – говорить Олександр Паша.

З його слів, біля будинку може бути не одна еколавка. Олександр Паша має задум замінити на пластикові складові інших лавок, що є на прибудинковій території. Він каже: ламелі з пластику більш довговічні, а також не потребують фарбування.

Волонтери ініціативи “EcoREactive” співпрацюють не тільки з ОСББ “Сім сот”. Серед їхніх партнерів в Івано-Франківську — об’єднання співвласників багатоквартирних будинків: “Китайська стіна”, “Сучасне”, “Вишенька”, ОСББ на вулицях Набережній, Хмельницького. В екомайстерні для них виготовляють набори ламелей для лавочок, а також складові для дитячих майданчиків.

“З нами контактували ОСББ зі Львова і Чернігова. У Чернігів ми відправили три набори ламелей. А вони нам звідти передали кришечки на переробку. У Львові хотіли поекспериментувати з пластиковими плитами. Там є мешканка, яка за свій кошт один раз у три-чотири місяці відправляє нам пластикові корки”, — розповіла координаторка ініціативи “EcoREactive№ Наталя Гасюк.

Львів’янці прикарпатські волонтери подарували пластикову плиту.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...