Мед Атлант

Лікар-пульмонолог ЦМКЛ дала поради, як зберегти легені здоровими

Сильні легені – запорука міцного здоров’я.

Про профілактику захворювань дихальної системи розповідає лікар-пульмонолог Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Тетяна Ізбенко.

Ворогами наших легень є переохолодження, забруднене повітря, віруси грипу та парагрипу, бактерії, гемофільна паличка, Moraxella catarrhalis, стрептококи. 

Дуже негативно впливають на здоров’я легень шкідливі звички (куріння тютюнових та електронних сигарет, вейпів, кальянів).

«Причиною смерті кожної десятої людини є паління. Також доведено, що хворі, які мають захворювання легень і при цьому палять, живуть на 10-15 років менше, аніж ті, які не палять», – розповідає лікар. 

Поширеним є міф, що електронні сигарети менш шкідливі, аніж звичайні. Тетяна Ізбенко пояснює:  

«Речовини, що виділяються, так само частково осідають в легенях,є навіть деякі види,більш шкідливі, аніж при курінні тютюнових сигарет. Електронні сигарети містять в собі пропіленгліколь, який при нагріванні є сильним канцерогеном і сприяє переродженню здорових клітин у злоякісні. Також нікотин, який впливає на всі системи організму, призводить до розвитку хронічних бронхітів, атеросклерозу судин. Невідʼємною складовою є ароматизатори, які є причиною утворення склерозу в легенях, порушують функцію дихання та сприяють розвитку хронічних захворювань легень».

Особливо небезпечним є використання неякісних і дешевих пристроїв. При використанні вейпів можна отримати опіки дихальних шляхів. 

«Кальян  також містить тютюн та ароматизатори, при цьому курець вдихає дим нижчої температури. Але при його курінні люди не отримують жодних корисних речовин. Варто пам’ятати, що наші легені створені  для забезпечення організму киснем і не потребують сигарет чи кальянів, які погіршують їх дихальну функцію», – говорить лікар. 

Тетяна Ізбенко відзначає, що важливими є профілактичні огляди, щоб виключити хронічні захворювання легень, зокрема, туберкульоз, та не бути джерелом інфекції. 

«Люди, які працюють в постійному контакті з іншими і належать до групи ризику (вчителі, лікарі, працівники громадських закладів) повинні щороку робити флюрографію. Іншим групам рекомендовано раз вдва роки обстежувати легені», – говорить лікар.

Позитивно впливають на здоров’я легень заняття спортом (швидка ходьба, біг пришвидшують роботу серцево-судинної , тренують дихальну систему). Йога і пілатес  стимулюють  та нормалізують дихання. 

Корисними є також глибокі дихальні рухи, відмова від шкідливих звичок та збалансоване харчування (наявність у продуктах вітамінів групи B,C,D). 

Для запису на консультацію до лікаря-пульмонолога Тетяни Ізбенко телефонуйте у контакт-центр консультативної поліклініки ЦМКЛ: 

+380951031030

+380670999111

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...