Мед Атлант

Як нацгвардієць з Івано-Франківська готується до міжнародних змагань серед ветеранів у США

Нацгвардієць Юрій Гапончук з Івано-Франківська увійшов у тридцятку українських ветеранів, які представлятимуть Україну на змаганнях “United States Air Force Trials 2024” у Лас-Вегасі. Військовий тричі на тиждень тренується у спортзалі. Займатися з тренером він почав ще до протезування, а тепер готується до турніру.

Про мету змагань та підготовку Юрій Гапончук розповів Суспільному.

Як пояснює нацгвардієць, ідея турніру полягає в тому, щоб залучати ветеранів та військових до фізичних занять, а також популяризувати реабілітацію через спортивні заходи.

“Я був на роботі й не стежив за тим, кого оголошують під час відбору. Не знаю, чому, але я навіть не сподівався, що пройду. Один дзвінок, другий. Кажуть: “Вітаю!” — розповідає Юрій Гапончук.

Нацгвардієць з Івано-Франківська Юрій Гапончук

За його словами, у відборі до української ветеранської збірної взяли участь понад двісті бійців. У кожного з них — своя бойова історія та травми.

Різними видами спорту Юрій Гапончук займається віддавна. На змаганнях у Сполучених Штатах Америки ветеран планує випробувати свої сили у паверліфтингу, веслуванні на тренажері та у волейболі сидячи. Тренер Юрія Іван Гаврилюк каже: як до індивідуальних виступів, так і до командних спарингів готує бійця поступово.

“Все має проходити так, щоб не нашкодити людині. В міру можливостей потихеньку тренуємося, щоб не отримати якісь травми. Звісно, більшу увагу приділятимемо силовій підготовці. Будемо Юру підтягувати”, — говорить тренер.

Як нацгвардієць з Івано-Франківська Юрій Гапончук готується до міжнародних змагань для ветеранів у США

Зі слів Юрія Гапончука, 11 лютого 2024 року в Києві розпочнуться спортивні збори для тридцяти членів ветеранської збірної. Вони триватимуть майже півтора місяця. Далі — переліт до Лас-Вегаса.

“Я такий по життю — постійно ставлю собі якісь максимальні цілі, які важко досягати. Але нічого. Воно все одно з часом буде краще і краще. Це — тільки питання часу”, — каже ветеран.

Як нацгвардієць з Івано-Франківська Юрій Гапончук готується до міжнародних змагань для ветеранів у США

Що відомо про нацгвардійця Юрія Гапончука

Юрій Гапончук на позивний Гапон брав участь в ООС з 2015 року. Під час повномасштабної війни військовий став командиром роти оперативного призначення 50 полку імені полковника Семена Височана Нацгвардії України. Воював на Донеччині та Луганщині. На фронті підірвався на міні. Після поранення йому ампутували стопу.

З 2023 року Юрій Гапончук — радник міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа з питань доступності.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...