Мед Атлант

Все, що повинна знати кожна жінка про міому

Лейоміома або, як її ще називають, фіброміома чи міома – широко розповсюджена доброякісна гінекологічна пухлина матки, що зустрічається у 70-80% жінок, які досягли 50-річного віку. Проте, актуальність даної патології зростає, адже медики фіксують стрімку тенденція до росту захворюваності у молодих дівчат віком 19-25 років, які ще не народжували.

Все, що повинна знати кожна жінка про міому МІСТУ розповідає лікар акушер гінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Олена Бажан.

«Зазвичай поширеність міом досягає свого максимуму у 40-річних жінок. Однак, зараз ця патологія стрімко молодшає. У сучасному світі все більше бачимо практику «відкладеного материнства», коли жінка планує вагітність після 35-ти років і значний відсок жінок вже мають зміни тіла матки у вигляді міоми різного розміру, – каже лікар акушер гінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Олена Бажан. – Міома тіла матки на даний час є найбільш поширене показання до гістеректомій (видалення матки) в усьому світі.»

Серед основних факторів ризику появи міоми матки – відсутність пологів, ранній початок менструації, збільшення частоти менструації, порушення циклу, наявність міоми у родичів, ожиріння, вік. Підвищують ризик міоми збільшення артеріального тиску та цукровий діабет. Міома тіла матки має вигляд вузлів округлої форми які можуть локалізуватися у різних частинах органу і мати різноманітні прояви та скарги у жінки.

«Найчастіше першою клінічною ознакою міоми тіла матки є рясні тривалі менструації, які призводять до анемії, втрати працездатності та є причиною вираженої загальної слабкості у жінки. У міру прогресування хвороби з’являються все більш виражені маткові кровотечі, що й стають причиною звернення до спеціаліста, – пояснює лікар акушер гінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Олена Бажан. – Щодо самих пухлин, то вони муожуть досягати значних розмірів і ставати причиною болю у нижніх відділах живота та поперека. Характер болю буває різний. При міомі великих розмірів та повільному рості вузла, жінка спостерігає протягом всього циклу ниючий, тягнучого характеру біль. Якщо вузол знаходиться на передній стінці тіла матки біль поширюється на сечовий міхур; якщо міома по задній стінці матки-біль та відчуття тиску жінка відчуває у пряму кишку. Також вузол може матки ніжку та рости у черевну порожнину. Важким ускладненням даної патології є перекрут вузла, що стає причиною гострого болю та термінового оперативного лікування. Міома часто є причиною порушення сечопуску, закрепів та вздуття живота.»

Загалом лейоміома матки  є фактором розвитку первинного та вторинного безпліддя яке щорічно зростає. Дана проблема пов’язана не лише з величиною та розташуванням міоматозних вузлів, але й порушення функції яєчників, запальними захворюваннями матки та додатків, а також ендометріозом, який часто супроводжує міому. Міома є причиною неправильного положення плода під час вагітності, патологічного прикріплення плаценти, причиною передчасних пологів та кесарого розтину.

Для діагностики міоми тіла матки проводиться УЗД органів малого тазу, КТ чи МРТ, а у випадку розростання вузла у порожнину матки – офісну гістероскопію.

Лікар акушер гінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Олена Бажан зазначає, що лікувати міому тіла матки потрібно з моменту діагностики захворювання.

«Вичікувальна тактика, яка була раніше, змінилася на ранню активну. Лікування залежить від розмірів та локалізації міоматозних вузлів. Сучасні технології спрямовані на те, щоб зберегти матку. Медикаментозне лікування лікар може запропонувати жінці за умови невеликих розмірів матки та вузлів, коли скарги хворої є незначні чи відсутні. Якщо міоматозний вузол вростає у порожнину матки проводять гістероскопію під час якої лікар може видалити увесь чи частину вузла. Якщо вузли є великі та ростуть у напрямку черевної порожнини проводять консервативну  лапароскопію чи лапаротомію, оперативне лікування під час яких видаляють міоматозні вузли. Дані операції є органозберігаючі, після яких жінка може успішно виношувати та  народжувати дітей.»

Новітні методики лікування міоми є черезшкірна черезкатетерна емболізація маткових артерій – що являє собою міні-інвазивну операцію для зменшення обсягу вузлів. А в останнє десятиліття були протестовані кілька систем доставки сфокусованої енергії – МРТ-керований фокусний ультразвук або керована високочастотним ультразвуком черезшкірна абляція (руйнування ультразвуком міоматозних вузлів). У випадку великих розмірів матки та пізнього звернення жінки, враховуючи вік та вже реалізовані репродуктивні плани виконується, на жаль, видалення матки.

Тим часом медики нагадують: щорічні профілактичні огляди у лікаря та рання діагностика допоможе попередити й ефективно провести лікування поширеної недуги, яка може призвести до безпліддя та втрати органу.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:
+38 (095) 00 38 452
+38 (095) 00 38 453
+38 (097) 41 13 133
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Соцмережі:

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://instagram.com/med_atlant.if?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://instagram.com/medatlant.beauty?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Партнерський матеріал

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...