Мед Атлант

Франківцям показали допрем’єрний показ фільму “Інший Франко”

Українське кіно стає дуже популярним, тому сьогодні франківцям представили допрем’єрний показ фільму “Інший Франко”, в якому зіграли франківські акторки Надія Левченко та Лілія Абрамюк.

Як зазначила акторка Надія Левченко, цю історію почали знімати ще у 2019 році, але прем’єру відтягнули з таких причин як  ковід і повномасштабне вторгнення.

“Це ще один пазл з нашої трагічної історії країни крізь призму родини Петра Франка. Мені випало зіграти роль його дружини – Ольги Франко. Вона гройсмайстриня галицької кухні. Це жінка, яка видала першу книгу  української практичної кухні, якщо мені не зраджує пам’ять. Ольга в книзі поєднала цікавинки галицької кухні зі своїм досвідом і віденською кухнею. Як зазначає історія, можливо, про це мало, хто знає, але Ольга з Петром певний час жили у Відні, відвідували дворічні кулінарні курси.”

Акторка Лілія Абрамюк зіграла епізодичну роль і для неї це дебют у кіно.

“Насправді, це все дуже хвилююче. І я сподіваюсь, що фільм всім сподобається і стане актуальним для молоді і для старшого покоління. Я впевнена, що мало хто знає про ці постаті і взагалі цю історію.”

Панує певна думка, що Петро Франко – це син Івана Франка і це його єдине досягнення. Проте це далеко не так, як зазначає Тарас Зень.

“Петро Франко є батьком української авіації на Галичині. Саме він сів за кермо літака одним з перших. Петро був пілотом в українській галицькій армії. Також він з трьох осіб є співзасновником організації “Пласт”. Також варто згадати, що саме Петро Франко впродовж 10 років був професором гімназії у Коломиї.”

Згодом Петра Франка було звільнено з гімназії через його підпільну пластову діяльність.

“Як тільки я дізнався про те, що почали знімати стрічку, я відразу подзвонив до Надії, аби зі сторони “Пласту” внести свою лепту. Зокрема ми надіслали творцям фільму два відео, яке нам вдалося оцифрувати, де фігує Петро Франко. Перше – це відео 1939 року, коли він переслідувався польською владою , а згодом був знищений радянсьою, став депутатом Верховної Ради. І це єдине відео, де можна почути, як звучав справжній  голос Петра.  У другому  – Франко у музеї в Нагуєвичах. Це відео було зняте за рік до загибелі Петра. Воно також триває кілька секунд і він там проводить екскурсію, проте воно німе.”

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...