Мед Атлант

Шануємо спадщину: фестиваль народного танцю на честь Івана Курилюка

11 лютого на Городенківщині відбудеться Фестиваль народного танцю приурочений до Дня народження метра хореографічного мистецтва Івана Курилюка. Участь у фестиваль візьмуть 29 танцювальних колективів, це близько 500 учасників не лише з Івано-Франківщини, а й всієї України. Всі виручені кошти будуть спрямовані військовим парамедикам, які знаходяться на Авдіївському напрямку.

“З початку повномасштабного вторгнення всі фахівці культури – стали волонтерами. Кожен на своємі місці робить важливі речі, які наближають перемогу. Саме мистецтво є ключовим засобом, щоб втілювати великі масштабні проекти, які фінансово можуть допомагати військовим. Одним із таких проектів є обласний фестиваль танцю народного артиста Україна Івана Курилюка. На 75-річчя пана Івана народився цей фестиваль. Це був вже рік війни, рік обстрілів, повітряних тривог. Тоді багато людей виявили бажання долучитись до заходу. Тож зародилась така ідея, що фестиваль повинен жити. Сьогодні саме час втримувати та розвивати нашу культуру і допомагати військовим. Тому цьогоріч ми присвятили захід для допомоги захисникам”, – зазначив в.о. голови Івано-Франківського обласного осередку Національної хореографічної спілки України, завідувач відділу аматорської творчості Навчально методичного центру культури і туризму Прикарпаття Олександр Заставний.

Символ гуцульського танцю

Іван Васильович, безумовно, логотип танцювальної культури Прикарпаття. Будучи головним балетмейстером Національного академічного гуцульського ансамблю “Гуцулія” втримав величезний багаж знань, який йому дали його наставники. Його роль надзвичайна і є символом сучасного гуцульського танцю. Іван Курилюк є важливою частиною нашого сьогодення, адже культура твориться тут і зараз. Ми вдячні йому, що він зміг втримати та передати наступним поколінням свої знання. Та всі чекаємо його повернення на сцену!, – зазначив Олександр Заставний.

Автентичний танець

Кандидатка мистецтвознавства, старша викладачка кафедри сценічного мистецтва і хореографії Навчально-наукового інституту мистецтв Ольга Квецко зазначає, що саме завдяки Івану Курилюку Прикарпаття зберегло автентичний танець.

“Знаю Івана Курилюка ще із студентських років. Він завжди був жвамим та веселим, тому те, що з ним сталося нас дуже шокувало. Він ніколи не сідав, не зупинявся, завжди був дуже активним. Пам’ятаю, коли заходили до нього, він як зірочка світився.  Іван Васильовчи є одним із тих майстрів хореографії Прикарпаття, який зберіг у своїй роботі автентичний танець. Мені дуже запам’ятались його слова: “Не потрібно чіпатися за високі матерії, потрібно знати своє та свою історію. Коли ти будеш знати свою історію – тебе будуть цінувати у світі”, – розповіла мистецтвознавиця.

Ми всі дуже чекаємо його одужання. Це велика прогалина утворилася у нашому танцювальному мистецтві. На тлі сучасності він завжди підтримував український народний танець, не давав йому занепадати. Його любов до танцю була дуже сильною, – додала Ольга Квецко.

Танець – це його пульс.

Наша родина щиро вдячна всім причетним за ідею та організацію фестивалю на честь батька. Важливо, щоб постановки Івана Курилюка «жили» та приносили людям радість! Танець для батька – це його пульс, биття його серця, його дихання!, – зазначила донька Івана Курилюка Галина Пристай.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...