Мед Атлант

Кров – це теж донат: як франківка Ірина Мартиняк донорством рятує інші життя

Крапля крові може врятувати життя. За два роки повномасштабного вторгнення кров стала незамінною для поранених воїнів та мирних мешканців. А здача крові для військових стала своєрідним донатом. Один із вражаючих прикладів – 56-річна франківка Ірина Мартиняк, яка протягом останніх 12 років активно донатить кров. За цей час жінці вдалося здійснила 74 донації і здати понад 4о літрів.

Ірина розповіла МІСТУ, що перші кроки у цьому напрямі, ще у 2012 році, вона зробила з цікавості. Каже, тоді здала чимало – 490 мл. крові.

“Вперше я здавала кров заради цікавості, вирішила спробувати свої сили. Пам’ятаю, тоді ще була така стара система здачі крові (через віконечко). Моя перша донація крові була у 44 роки. Я шкодую, що не почала раніше робити цю благородну справу”, – зізнається Ірина.

Цінність крові, яка може врятувати чиєсь життя, надихає Ірину на продовження її волонтерської діяльності. Для Ірини не менш важливим є й регулярний медичний контроль за її здоров’ям, який вона проводить кожні два тижні. Це дозволяє їй бути впевненою в тому, що вона зможе продовжувати свою місію допомоги.

Серед реципієнтів крові Ірини були не лише звичайні люди, але й військові та діти.

Я завжди відгукуюсь на прохання. Серед моїх рецепієнтів були спочатку просто знайомі. Пізніше допомагала колегам на роботі. Серед реципієнтів були також військові та дітки. Загалом я здаю кров до банку крові, а потім її вже використовують за потребою, – розповідає донорка.

Ірині також важливо привити донорство своїм дітям, і вона активно стимулює їх до цієї волонтерської діяльності.

В мене двоє дітей, я також привчаю їх до донацій. Час від часу вони разом зі мною приходять, щоб здати кров потребуючим, – каже Ірина Мартиняк.

Жінка вважає, що кожен може зробити свій внесок у порятунок життів через донорство крові.

Сьогодні в час війни шалена потреба в крові. Враховуючи різні захворювання, та потреби військових, надзвичайно важливо долучатись до цієї благородної справи та донатити кров. Я хочу зауважити, що здати кров зовсім не важко, а вона може комусь врятувати життя!, – додала вона.

Жінка також пригадує, що донорство крові врятувало життя її матері.

Моїй мамі робили операцію на відкритому серці, потрібно було багато крові. Донорство тоді буквально врятувало їй життя. Хочеться, щоб наше суспільство розуміло, що ми можемо навіть цими маленьками кроками допомагати людям, – каже Ірина.

За свій вагомий внесок у справу донорства крові Ірина Мартиняк була відзначена нагородою “Почесний донор”. Це визнання стало символом вдячності і поваги до неї та всіх, хто долучається до цієї благородної справи.

 

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...