Мед Атлант

Обстріли української енергетики: ЗАЕС на межі блекауту, ДніпроГЕС у критичному стані

Під час масштабної ракетної атаки на Україну 22 березня відключилася зовнішня повітряна лінія «Дніпровська», що з’єднує тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію із об’єднаною енергосистемою України. Також влучили по найбільшій гідроелектростанції України — ДніпроГЕС у Запоріжжі.

Про це повідомляє «Енергоатом» та директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

За даними «Енергоатома», зовнішня лінія відключилася о 5:10 ранку. Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі «Запорізька ТЕС — Феросплавна».

Ця лінія нещодавно була відремонтована силами українських енергетиків, оскільки не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу.

«Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції», — наголосив очільник «Енергоатому» Петро Котін.

Від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий — із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. У разі їхньої відмови це загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії.

У Запоріжжі по ДніпроГЕС було два прямих влучання – в ГЕС-1 і ГЕС-2.

Невідомо, чи вдасться відновити ГЕС-2 — вона серйозно пошкоджена й перебуває в критичному стані. Є влучання в одну опору, розбиті підкранові балки. Про це заявив директор Укргідроенерго в ефірі Радіо Свобода.

«Доведеться відновлювати повністю машинний зал і електричне обладнання. Наслідки ми прорахуємо протягом дня і будемо розуміти, що відбулося. І чи зможе вона працювати».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...