Мед Атлант

Франківські лікарі вперше провели операцію на головному мозку для лікування епілепсії

Вперше в Івано-Франківську, у відділенні нейрохірургії обласної клінічної лікарні, провели двоетапну операцію на головному мозку з приводу важкої фармакорезистентної епілепсії.

Двадцятиоднорічному хлопцю, який хворіє з трьох років, щодня надокучали епілептичні напади. Попри те, що родина роками шукала ефективне лікування та пацієнт приймав чимало протиепілептичних препаратів, ефект був короткочасний або й зовсім його не було.
З надією на ще один шанс заради порятунку сина, його мама звернулася до нейрохірургів. Прийом вела лікарка-епілептологиня Лілія Веркалець. Зробивши МРТ, у пацієнта виявили рідкісну вроджену патологію кори головного мозку – пахігірію. На операцію довго не могли наважитися, та й операції такого рівня донедавна в Україні не робили.
Заввідділення нейрохірургії Андрій Мартин разом з американським нейрохірургами Luke Tomicz та Carrie Muh провів двоетапну операцію. На першому етапі встановили електроди на поверхню головного мозку, після чого упродовж трьох днів проводився запис епіактивності для планування обʼєму резекції. Другим етапом була, власне, резекція ураженої частини мозку з використанням інтраопераційного нейромоніторингу.
Минулого тижня пацієнтові провели дві операції. І напади припинилися.
“Зараз ми спостерігаємо, але стан хлопця задовільний, нападів на цей момент немає”, – каже Андрій Мартин.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...