Мед Атлант

«Слова, які набули змісту»: відкриття виставки графіки Нікіти Тітова в рамках 15-річчя проєкту «Врятуймо скарби разом»

11 квітня о 12:00 в залі Сакрального мистецтва Івано-Франківського краєзнавчого музею відкривається виставка графіки Нікіти Тітова. 

На виставці експонуватимуть 24 плакати з «Чорної серії» графіки та 9 картин Нікіти Тітова. Крім того в експозиції будуть представлені 6 відстріляних гільз, які розписані в творчому тандемі Валерія Твердохліба та Нікіти Тітова. Також в центрі експозиції буде представлена ікона «Деісус» («Цар Слави») з Космацької церкви, яка належить колекції музею.

«Чорна серія» Нікіти Тітова — про все те, на чому ми з вами тримаємося. Про наші незмінні цінності — Віру, Волю, Гідність, Любов… Про наше щоденне «Чекаю» і «Дякую». Про нашу єдність, адже ми Вистоїмо разом, заради Нашої Землі.  

«Життя з початку війни почало втрачати кольори. А від початку повномасштабного вторгнення і зовсім стало чорно-білим. Але це дає можливість побачити найважливіше. Раніше більшість слів були занадто абстрактними, а зараз — кожне з них наповнюється змістом, який в нього вкладають наші героїчні люди. Ці слова — це вже не абстракція. Це — наша історія, наш біль, наші надії та наші перемоги. Коли створювався цей світ, спочатку було Слово, але саме зараз кожне Слово повертає свій сенс завдяки тим, хто стає на захист країни.
Слава Україні! Героям Слава!», – зазначив Нікіта Тітов.

Виставка експонується в рамках п’ятнадцятиріччя авторського мистецько-реставраційного проєкту «Врятуймо скарби разом». Цей унікальний для України проєкт є прикладом неповторного та результативного співжиття цільових культурних індустрій і громади. Ініціатор проекту — художник-реставратор Валерій Твердохліб — інтуїтивно змінював методи пошуку фінансування, створивши тим самим гнучку модель фандрейзингової стратегії у відповідності до запитів суспільства. Ця ідея виникла спонтанно, на ґрунті камерної благодійної акції з реставрації давніх ікон, але втілилась у багаторівневу організацію порятунку мистецьких цінностей  та перспективну культурну індустрію. В цій моделі визначальним були не фінанси, а культурна та духовна потреба місцевої громади.

За п’ятнадцять років проєктом було втілено ряд унікальних реставрацій творів галицького іконопису  ХІV-XX ст., як з музейної так і приватних колекцій. Зокрема:

  • Відкриття, дослідження і реставрація святині українського народу — чудотворної Зарваницької ризи «Розп’ятого Спасителя»(2018 р.);
  • Віднайдення під час реставрації Чудотворної Поморянської  ікони на її звороті невідомої ікони «Івана Хрестителя» 1847 року, містечка Поморяни Львівської області; 
  • Реставрація та дослідження космацької ікони XVIII ст. «Деісус» з відомого космацького іконостасу, який  використав в фільмі  «Тіні забутих предків» Сергій Параджанов (2019р.);
  • Деревʼяний релікварій «Святого Пантелеймона» Греція, острів Патмос, 1749 року з колекції музею;
  • Рідкісна унікальна ікона початку XX ст. « Йосафат Кунцевич», яка є дуже цікавою перлиною сакральної колекції музею.

У 2024 році заплановано 15 цікавих нових подій в рамках 15-річчя проєкту «Врятуймо скарби разом!». 

«Цей проєкт ще з 2009 року в Івано—Франківську став волонтерським для багатьох, і слово «РАЗОМ» стало нашою зброєю! Важливо сказати, що наша байдужість та інфантильність, небажання важко працювати у всьому, призвела до сучасних українських трагедій і поставила нас над «прірвою» знищення. Ми втрачали і втрачаємо дуже багато, так і не осягнувши значення цих творів для наступних поколінь, які промовляють до нас з глибини віків. Але ініціатива живе, і завдяки нашим захисникам на фронті, ми з друзями маємо можливість працювати і надалі.», – каже Валерій Твердохліб.

12 плакатів з  «Чорної серії» Нікіти Тітова увійшли до комплекту листівок та лімітованої серії картин, які реалізовують волонтери ГО «Громадська ініціатива Галичини» через Волонтерську мистецьку крамничку. 70% прибутку спрямовується на закупівлю такмеду — турнікетів, кровоспинних засобів, бандажів, оклюзійних наліпок та ін.   

Виставку «Слова, які набули змісту» можна буде переглянути в залах Івано-Франківського краєзнавчого музею до 1 червня.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...