Мед Атлант

“Face the Future”: хірурги з Канади й США втретє приїхали у Франківськ оперувати воїнів

Хірурги зі США, Канади та України почали в Івано-Франківську місію “Face the Future”. З 23 до 26 квітня медики проведуть 34 реконструктивні операції військовим з важкими мінно-вибуховими пораненнями обличчя і шиї.

Про це Суспільному розповів засновник і президент фонду “Face the Future” Пітер Адамсон.

З його слів, це — 55 місія фонду загалом і третя в Україні. Підготовка до неї тривала чотири місяці: консультації, перегляд знімків пацієнтів і виготовлення імплантів. На організацію місії потрібно від 300 до 500 тисяч доларів.

Місія "Face the future"

“Багато пацієнтів-солдатів, а насправді більшість з них, мають не лише одне поранення, а три, чотири й навіть п’ять поранень, над кожним з яких потрібно працювати. І тому ми починаємо з відбудови лицьового скелета, кісток, які могли бути втрачені. Коли ми відновлюємо основу, переходимо до відбудови м’яких тканин для повернення як функцій, так і вигляду обличчя. І вкінці ми працюємо зі шрамами та їхнім потоншенням, щоб обличчя людини виглядало якнайкраще”, — говорить президент фонду “Face the Future” Пітер Адамсон.

Місія "Face the future"

Військовослужбовець з Коломийського району Степан Москалюк на позивний Ясень на захист країни став 5 квітня 2022 року. У складі 10 окремої гірсько-штурмової бригади воював на Донецькому і Луганському напрямках. У січні 2023 року отримав поранення обличчя.

Через пошкодження носа йому було важко дихати, проте боєць повернувся на передову. За два місяці знову отримав поранення: забиття боку грудної клітки, переломи ребер і ушкодження ока. Чоловіка визнали обмежено придатним. Степан Москалюк готується до операції з реконструкції обличчя.

Місія "Face the future"

“Мені операція потрібна, важко дихати, в мене — головні болі. Я вже здавав аналізи. І мені потрібна вона, бо відчуваю, що мені недобре, некомфортно”, — каже військовослужбовець 10 бригади Степан Москалюк.

Хірург зі Сполучених Штатів Америки, директор місії “Face the Future” в Україні Ентоні Бріссетт розповідає, що у військовослужбовця — деформація носа та відсутнє носове дихання. Йому реконструюватимуть кісткові тканини.

Місія "Face the future"

“Для відновлення носового дихання цього пацієнта потрібно буде взяти хрящ з його ребра та використати для реконструкції спинки носа. Після цього треба буде змінити розташування носових кісток, щоб надати носу правильне положення. Ці дії допоможуть випрямити ніс пацієнта та відновити дихальну функцію”, — каже Ентоні Бріссетт.

Місія "Face the future"

За його словами, хірурги місії надають перевагу використанню власних тканин пацієнта, а не штучних імплантів, оскільки вони — живі, в них є кровопостачання і водночас ймовірність інфікування є меншою.

Упродовж чотирьох днів українських бійців оперуватимуть семеро хірургів та вісім медсестер зі США й Канади, каже координаторка місії “Face the Future” в Україні Наталія Комашко. Працюватимуть також хірурги з Києва, Вінниці, Хмельницького, Дніпра та Франківська. З її слів, усі операції зніматимуть на камеру та згодом опублікують у YouTube, як навчальний матеріал для лікарів.

Місія "Face the future", Комашко

“Дуже багато пацієнтів, в яких щелепа, ніс і очі пошкоджені. Одномоментно їм неможливо зробити все за один раз. Ми робимо те, що у пріоритеті. Наприклад, людина не може їсти, відкрити рот. Отже, ми залишаємо ніс на наступний раз, робимо те, що найбільше турбує наразі. Будуть пацієнти з відсутністю ока або з пораненнями очей. І пацієнти, в яких або відсутній ніс, або частково відсутній ніс”, — розповідає Наталія Комашко.

Зі слів засновника і президента фонду “Face the Future” Пітера Адамсона, під час двох минулих місій в Україні хірурги прооперували 65 пацієнтів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...