Мед Атлант

До якого віку жінка може відкласти народження дитини?

Материнство – один з найвідповідальніших етапів в житті жінки, тому майбутні матусі підходять до цього етапу зважаючи на всі плюси та мінуси.

Тож до якого віку жінки можуть відкласти народження дитини? На це питання МІСТУ відповіла завідувачка спеціалізованого консультативно-лікувального відділення ДРТ ДЗ «Прикарпатський центр репродукції людини» МОЗ України Наталія Яцишин.

“Кількість жінок, які приймають рішення відкласти материнство, невпинно зростає, адже кожна сучасна жінка бажає самореалізації не тільки в сімейному плані, а і в плані карʼєри. Також серед причин може бути: відсутність партнера, власного житла, стабільного доходу і т.д. Лікарі радять з розумінням підходити то того, що після 35 років, шанс завагітніти та народити дитину стрімко знижується”, – каже медикиня.

Тому, для жінок, які все ж мають намір відкласти материнство до «кращих» часів, радять звернути увагу на програму «Збереження фертильності», яка діє в Прикарпатському центрі репродукції людини з 2016 року.

Головні цілі даної програми:

  • попередження проблем при плануванні вагітності в пізньому репродуктивному віці,
  • збереження репродуктивної функції при онкології,
  • збереження репродуктивної функції військовослужбовців.

Що таке збереження фертильності?

“Збереження фертильності, або збереження репродуктивної функції, це процес збереження гамет (яйцеклітин або сперматозоїдів) або ембріонів з метою майбутнього використання для репродуктивних цілей. Даний метод використовують в ситуаціях, коли є ризик втрати або зниження репродуктивної здатності, наприклад, через медичні процедури, лікування або природні вікові процеси зниження репродуктивної функції”, – зазначає Наталія Яцишин.

Програма «Збереження фертильності» є можливою завдяки методу кріоконсервації та вітрифікації (замороження) яйцеклітин, сперматозоїдів або ембріонів. За потребою, клітини можуть бути розморожені і використані для штучного запліднення або інших методів допоміжної репродукції.

Фізіологічно жінка має здатність до народження дитини до того часу, поки не досягає природного або біологічного періоду менопаузи. Загалом це стається у віці близько 45-50 років, коли припиняються менструальні кровотечі та дозрівання яйцеклітин у яєчниках.

“Однак, вік, до якого жінки можуть відкласти народження дитини, значно варіюється залежно від багатьох факторів, таких як генетичні особливості, загальний стан здоров’я та індивідуальні варіації. Деякі жінки можуть зберігати репродуктивну функцію на довший час, а інші можуть зіткнутися з природним зниженням можливості зачаття до 30 років”, – додає фахівчиня.

Варто зазначити, що з плином часу після 35 років ризик виникнення певних ускладнень під час вагітності та народження може збільшуватись. Це включає підвищений ризик виникнення хромосомних вад у дитини, підвищений ризик передчасних пологів та інші проблеми зі здоров’ям.

“Таким чином, хоч і можна відкласти народження дитини до певного віку, важливо усвідомлювати, що біологічні обмеження і ризики зростають з віком. Перед плануванням вагітності у віці старше 35 років, рекомендується консультація лікаря, який зможе мінімізувати, або попередити можливі ризики. І звісно, потрібно памʼятати про здоровий спосіб життя, щоб забезпечити найкращі умови для легкої та щасливої вагітності”, – підсумовує Наталія Яцишин.

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя.

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність.

Варто додати, що в «Прикарпатському центрі репродукції людини» здійснюють лікування по пакету програми медичних гарантій. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...