Мед Атлант

На Прикарпатті понад 117 тисяч внутрішніх переселенців – Онищук

На Закарпатті відбувся парламентсько-муніципальний форум-діалог “Житло для внутрішньо переміщених осіб”. Упродовж трьох днів представники уряду, Офісу Президента України, парламентарі, а також делегації трьох областей – Івано-Франківської, Закарпатської і Львівської, міжнародних благодійних організацій та Рад ВПО обговорювали питання захисту прав переселенців.

Йшлося також про першочергові потреби людей з числа ВПО, забезпечення їх житлом.

Наразі на Прикарпатті зареєстровано понад 117 тисяч вимушено переміщених людей, з яких:

  • 114 – люди з інвалідністю;
  • 16867 пенсіонерів,
  • 33831 дітей.

В області проживають 197 дітей з числа сиріт чи позбавлених батьківського піклування, а саме:

  • 68 – в сім’ях опікунів/піклувальників;
  • 6 – в прийомних сім’ях;
  • 123 – в дитячих будинках сімейного типу.

Питаннями внутрішньо переміщених займаються 38 Рад ВПО, 34 Координаційні центри підтримки цивільного населення.

Для ВПО надається фінансова допомога. Так, за квітень підтримку з держбюджету отримали 12527 ВПО на суму понад 48 млн гривень. Торік з обласного бюджету було виплачено понад 56 мільйонів гривень для допомоги ВПО.

Голова ОВА зазначила, що в області працюють 132 донори у 87 напрямах (ремонти в місцях проживання ВПО, облаштування освітніх просторів, забезпечення медикаментами, шкільним приладдям, побутовою технікою, проведення дозвілля для дітей, надання психологічної підтримки, грантової допомоги для здійснення підприємницької діяльності, фінансової допомоги, надання продуктових та гігієнічних наборів).

В області створено 59 місць тимчасового проживання переселенців. У співпраці з міжнародними благодійними організаціями в області розпочата робота з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО:

  • у лютому підписано меморандум між МОМ, Мінреінтеграції, Івано-Франківською обласною державною (військовою) адміністрацією та Коломийською міською радою щодо будівництва 9-ти поверхового будинку на 200 квартир для ВПО;
  • чеською гуманітарною організацією «Людина в біді» реалізовується проєкт з реконструкції приміщення в Калуській територіальній громаді під 4-ох квартирне житло для ВПО;
  • міжнародною благодійною організацією NEEKA «Регіон Карпат» заплановано реконструювати приміщення на Коломийщині для створення 4-ох квартир соціального призначення для ВПО;
  • Івано-Франківською міською радою залучено грант для реалізації проекту «Нове будівництво житлових будинків з вбудованими нежитловими приміщеннями для ВПО у місті Івано-Франківську».

Також, для двох дитячих будинків сімейного типу, котрі прибули на Прикарпаття і виховують до 10 дітей, Благодійний фонд першої леді Олени Зеленської зводить будинки. Турбуються про такі родини і місцеві громади, міжнародні донори.

Разом вдається досягти добрих результатів та допомогти тим, хто потребує підтримки.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...