Мед Атлант

Житель Прикарпаття, якого три роки тому жорстоко побили на роботі, вимагає законної соціальної виплати

13 березня 2014 року в конторі Державного підприємства «Кутське лісове господарство» одного з працівників — Василя Васкула жорстоко побили. З того часу чоловік «оббиває» пороги усіх інстанцій, щоб домогтися законної виплати з Фонду соціального страхування. Сьогодні чоловік про свою проблему розповів на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади.

Після конфлікту навесні 2014 року чоловік не мало часу пролежав у місцевій лікарні з численними травмами. Ба більше, після побиття, Василь Петрович «отримав» ІІІ групу інвалідності.

В день, коли побили, я звернувся до правоохоронних органів. Було відкрите кримінальне провадження. Тричі його закривали, але я оскаржував постанову слідчого і суд скасовував постанову. Я називав правоохоронцям  того, хто наніс мені тілесні ушкодження і осіб, які були присутні. Але кримінальне провадження ще досі розслідують.

Чоловік розповідає, що працівники лісового господарства не хотіли бачити його своїм колегою, тому зробили такий радикальний вчинок. В тому ж році Василя Петровича все-таки змусили звільнитися з роботи, але матеріальної допомоги через цей злощасний випадок чоловік не отримав до тепер.

Якщо на підприємстві відбувся нещасний випадок, керівник мав би розслідувати це. Але він не захотів, і я був змушений звернутися до Держпраці. Ті,  в свою чергу, склали акт і нещасний випадок не пов’язали з виробництвом. Тоді я цей акт оскаржив у судовому порядку в львівському апеляційному суді і акт був скасований.

Тоді представники Держпраці були змушені повторно розслідувати нещасний випадок. Знову була створена комісія, проте вже в іншому складі.

Комісія повинна розглядати цю справу 10 днів, і скласти акт. Але їхнє розслідування тривало з грудня 2015 року до липня 2016 року. В цей час я почав оскаржувати дії комісії, і в кінцевому результаті більшість членів комісії дійшли висновку, що цей нещасний випадок все-таки пов’язаний з виробництвом і склали відповідні акти Н-5 та Н-1.

Ці документи вже офіційно є підставою для звернення до Фонду соціального страхування від нещасних випадків для оформлення соціальної виплати.

А також,  так як я працівник лісової охорони,  відповідно до Лісового Кодексу, повинен отримати ще одноразову допомогу в залежності від ступенів втрати працездатності.

Юрист, який вислухав історію Василя Васкула, також вважає дивною цю ситуацію, адже в документі чітко вказано, що виплата повинна бути.

Але у Фонді соціального страхування вимагають від чоловіка ще однієї довідки — медико-соціальну експертизу, але направлення на неї чоловік ніде не може отримати, бо йому всюди відмовляють. Окрім цього, Фонд соціального страхування оскаржує у судовому порядку рішення вищевказаної комісії та акту, згідно з яким має бути виплата. Однак, згідно листа Верховного суду, Фонд не має права оскаржувати це рішення в суді.

У свою чергу, сьогодні члени постійної комісії обласної ради виступили з пропозицією на наступне засідання комісії з з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади запросити представника Фонду, щоб ті розповіли, чому так довго прикарпатець не може отримати соціальної допомоги.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...